23948sdkhjf

Landstingets Att göra-lista för bättre upphandlingar

Efter den havererade upphandlingen av förbrukningsvaror/hjälpmedel har Stockholms läns landsting kommit med en egen rapport och förslag till hur upphandlingarna ska förbättras. Här är hela listan.

 Landstinget SLLs: egen plan för bättre upphandlingar:

■ Bättre analys. Etablera ett analysarbete och en strategi för helhetsanalys av marknader. För att kunna göra bra avtal, identifiera bra avgränsningar för områden att upphandla och inte minst utvärdera effekter av åtgärder behövs en större systematik i analysen av marknaden.

■ Mer struktur. Skapa en struktur för dokumentation av marknads- och upphandlingsanalyser. Rapporter och analyser görs i varje upphandling, men dessa är inte sökbara och ligger sparade som enskilda ärenden. För att bli mindre personberoende krävs en övergripande struktur.

■ Lägga strategin. Forsätta diskutera vilka riskavvgäningar som ska göras, hur tydliga avtal egentligen ska vara och vilken förväntan på motparten som är rimlig.

■ Införa mindre grupper. Inför en mindre enhet av projektledare på hälso- och sjukvårdsförvaltningen för att undvika missförstånd mellan SLL juridik och hälso- och sjukvårdsförvaltningen. Ett bra avtal är inte ren juridik, det är en kombination av affärskunnande, verksamhetskunnande och juridiskt kunnande samt en förmåga att värdera olika slags risker mot varandra. För att bygga upp en kompetens på området skulle hälso- och sjukvårdsförvaltningen vara hjälpta av att ha en grupp projektledare som både kunde lära av varandra, av sina projekt och som dessutom kunde får vidareutbildning av SLL juridik och SLL Upphandling.

■ Införa en upphandlingsstrategi SLL. Det är hälso-och sjukvårdsförvaltningen som är ansvarig och beslutar om sina upphandlingar där SLL Upphandling är konsult. Vi föreslår därför att hälso-och sjukvårdsförvaltningen tar ställning till strategin, utvecklar den för sina egna ändamål och utvidgar den så att den omfattar förvaltningens alla delar och de aspekter som anses relevanta.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078