23948sdkhjf

Skåne efterlyser innovationer mot fallolyckor

Fallolyckor är livsfarligt för patienten och dyrbart för samhället. Trots medvetenhet hos personal i vården fortsätter problemen. Nu kallar Region Skåne till samling för att hitta nya innovativa lösningar.


Fallolyckor är indirekt den vanligaste dödsorsaken för äldre, varje dag dör fyra äldre människor efter att ha ramlat. Fall ligger bakom flest antal inläggningar på sjukhus och flest antal besök på akutmottagningar. Under 2013 omkom 1 662 kvinnor och män, pojkar och flickor i fallolyckor, över 70 000 blev inlagda i sluten sjukhusvård och över 270 000 uppsökte ett akutsjukhus efter att ha skadats i fallolyckor. Fallolyckor är också en av de olyckstyper som ökar snabbast av alla. Även fall på institutioner och sjukhus är vanliga.

– Vår personal arbetar hårt för att vårda våra patienter. Trots detta och trots de olika åtgärder man har prövat, faller flera tusen patienter varje år på Region Skånes sjukhus, säger Måns Weimarck, enhetschef IT, MT och Lab, på Region Skåne.

Samhällskostnaderna för fallolyckor uppgick år 2012 till 24 600 000 000 kronor.

Nu vill Region Skåne stoppa fallolyckorna. I dagarna går landstinget ut med en uppmaning om hjälp. Med det hoppas Region Skåne att hitta nya, innovativa sätt att förhindra fallolyckorna som sker inom vården..

Den 22 november bjuds företag, organisationer och andra, in till ett seminarium om upphandling för fallprevention för att gå igenom modellen för hur en upphandlingen av en innovativ lösning ska gå till.

Till seminariet kommer bland andra Mikael Damberg , s, närings- och innovationsminister, Amela Hodzic , s, regionråd Region Skåne och Åke Rosén , entreprenör och grundare av Bio Gaia.

– Vi vill med seminariet tydligt visa att innovation och utveckling tvärtom kan möjliggöras med offentlig upphandling. Vi vill visa att detta är förankrat på alla nivåer från Regeringen ned till Regionledningen och upphandlingens uppdrag. Vi önskar givetvis att seminariet blir välbesökt så att så många aktörer som möjligt väljer att engagera sig i utmaningen!

Är det någon idé för en liten entreprenör eller forskare att ens försöka vara med i en upphandling i fallprevention?

– Absolut! Då det inte finns en färdig lösning på marknaden kommer vi att skapa förutsättningar för mindre såväl som större aktörer att finna samarbetspartners så att man tillsammans kan erbjuda en komplett lösning på utmaningen. Vi är intresserade redan nu i en förberedande fas av att ta del av idéer och lösningar för att möjliggöra att upphandlingsprocessen utformas på bästa möjliga sätt så att den möjliggör för nya konstellationer att bildas, säger Måns Weimarck.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094