23948sdkhjf

Affärside: Stoppa människors smärta

Under Glenn Bilby och hans företag Qinematic entreprenörsresa har forskning, utveckling och företagande fått skötas simultant.  Fyra år har det tagit och i dag är mjukvaran och tjänsten färdig för att säljas in.
Inom entreprenörsforskningen säger man att nya affärsideér ska uppfylla ett behov, för att ha en chans att lyckas. För Glenn Bilbys företag finns utmaning så det räcker. Smärta i rörelseorganen är ett stort mysterium, kostar pengar och orsakar förstås lidande. Av de 100 miljoner människor inom EU med kronisk smärta har bara knappt hälften, 40 procent, en diagnos enligt Världshälsoorganisationen, WHO.

Ungefär en tredjedel av Sveriges befolkning lider av rörelserelaterade sjukdomar, såsom muskuloskeletala, neurologiska och förslitningsskador.

– Om sjukvården verkligen är intresserad av ett aktivt åldrande, och att börja förebygga och förstå rörelseorganens sjukdomar, måste vi ägna mer uppmärksamhet åt människans funktion. Inte bara anatomiska strukturer och miljöfaktorer säger Qinematic grundare Glenn Bilby .

Glenn Bilby kallar sig för “vetenskapsman i mänsklig rörelse” och har jobbat som praktisk sjukgymnast i många år. Förutom företaget Qinematic, håller han i kurser vid Karolinska Institutet, bland annat kursen Transforming Healthcare. Som titeln på kursen antyder, har han vissa invändningar på hur vård bedrivs i dag. I synnerhet när det kommer till människors smärta.

– Vi fokuserar alltför mycket på Radio-patologi och inte tillräckligt på Kinesio-patologi. Där håller jag med Shirley Sahrmann, en professor från USA som uttalade sig tidigare i våras på sjukgymnasternas kongress.

Företaget Qinematic är ett företag inom digital hälsa med en mjukvara inom kinesiologi och kinematik, vetenskapen om rörelse. Deras mjukvara fungerar för användaren som ett Wii-spel för dans eller sport. Patienten placerar sig framför en kamera och får utföra vissa rörelser. Programmet hjälper sedan att se obalanser och ohälsosamma rörelsemönster.

Datan kan sedan analyseras tillsammans med läkare, sjukgymnast eller personliga tränare eller vårdpersonal för att komma tillrätta med orsaken bakom smärtan. Principen är en off-the-shelf Xbox One Kinect sensor och en vanligt dator.

– Om vi verkligen vill få bukt med denna tsunami av rörelseproblem, måste vi anamma en rutin med digital scanning av patienters rörelse, balans och hållning, en kroppsbesiktning. Precis som vi gör en digital kontroll av våra bilar varje år, säger Bilby.

Om många utför rutinkontroll , skulle det i sig generera stora datamängder som forskningen sedan skulle analysera för att börja förstå smärtan i rörelseorganen.

– Med volymskanning, kan vi utnyttja stora datamängder för nya insikter som möjliggör tidig upptäckt, prevention, diagnostiskt stöd och ett personligt ingripande. Med maskininlärning, som vi redan börjar se komma, tyder på helt nya insikter om smärta och kroppsfunktion, säger Bilby.

I Kina, det land som snart kommer att ha den mest ofördelaktiga befolkningskurvan i hela världen, har Glenn Bilby varit med sitt företag ett par gånger.

– Diskussioner i Kina leder oss att tro att vi kan testa miljoner människor per dag, och det kan innebära en snabb utveckling av datorernas kunskap inom ortopedi, neurologi, äldreomsorg, idrottsmedicin och utveckla hela det förebyggande hälsoarbetet.

För Glenn Bilby är vi mer inne i ett paradigmskifte än ett teknikskifte. Han menar att rörelse i 3D har vi haft i decennier - men att det varit dyrt, tidskrävande och besvärligt. Det kräver att användaren har reflekterande markörer över hela kroppen. Nu, med Bilbys programvara, kan analysen göras enkelt. På ett Apotek, på gymmet, hos läkaren eller på äldreboendet.

Efter fyra år på marknaden har företaget utvecklats och Qinematic har i dag flera nischade produkter som kan användas på olika sätt.

Qinematic Posture Scan är snabb, automatiserad, exakt, test som ger också omedelbar animerade feedback till användaren; 3D scan data lagras i molnet. Kan användas av gym eller andra konsumentinrättningar. Instruktörer eller sjukgymnaster kan sedan ge feedback till medlemmar genom att visa en enkel sammanfattande rapport via Qinematic webbapp.
Vård. Vårdpersonal och forskare använder Qinematic Movement Lab programvara för att ladda ner 3D-data och visa personens prestanda, generera rapporter, utbilda kunder och exportera data för analys.
Karolinska Institutets rörelselabb i Huddinge tittar för närvarande på Qinematic som ett mätverktyg för normala populationer och vissa patientgrupper, med hjälp av ett svenskt försäkringsbolag.
Privat forskning. Sjukförsäkringsbolag är aktiva i förebyggande program och inom wellness internationellt, och vissa framåtänkande försäkringsbolag finansierar forskning och utveckling inom digital hälsa, och följer utvecklingen.

Att det finns behov av en tjänst eller vara är en sak. Men det räcker inte för att bli en framgångsrik företagare. Sedan starten har det gått framåt. I Brasilien för snart tre år sedan vann Qinematic innovationspriset Global Idea2Product. Bolaget finns uppsatt på Stockholm Uppsala Hotlist, och Bilby samarbetar med Hannover Re, den tredje största försäkringsbolaget i världen. I dag sitter företaget i de trevliga lokalerna på H2 vid Hagastaden och Nya Karolinska sjukhuset i Stockholm. Nu i slutet av november väntas försäljningen av Qinematics produkter komma igång. Det går framåt, men fort går det inte.

Har det varit värt all tid du lagt ner?

Många nystartade företag underskattar den tid, kompetens och resurser som krävs för att vara evidensbaserad och att vidta lämpliga tekniska förbättringar.

Har det varit värt all tid du lagt ner?

– Många nystartade företag underskattar den tid, kompetens och resurser som krävs för att vara evidensbaserad och att vidta lämpliga tekniska förbättringar.

– Fyra år är lång tid att bygga ett företag och det är obekvämt att göra det på en stram budget. Min fru skulle ha föredragit att jag investerade mina pengar i ett hus i stället för ett företag, och min tid i ett normalt familjeliv. Driv och uthållighet som hjälper företagare att lyckas, kan vara en förbannelse om andras förväntningar inte hanteras. Jag har hjälpt människor, en efter en i nästan 30 års tid. Med Qinematic kan jag bokstavligen hjälpa miljontals människor varje dag, om inte varje timme. Jag har också nöjet att övervinna utmaningarna med andra briljanta hjärnorna i mitt team och medarbetare. Man kan inte sätta ett pris på det. Om man tittar på skalbarhet av verksamheten, kommer det inte dröja länge innan vi får det nya huset. Jag kommer inte att ha tid att bygga upp det, men vi kommer säkert att njuta av de kommande 30 åren.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095