23948sdkhjf

Regeringen och funktionshinderspolitiken

– Beslut om ny funktionshinderspolitik ska kunna fattas under nästa år. Det sa statsrådet Åsa Regnér när hon och socialförsäkringsminister Annika Strandhäll mötte Funktionshindersdelegationen.
På den nyinstiftade Hjälpmedlets dag den 23 september mötte statsråden Åsa Regnér och Annika Strandhäll Funktionshindersdelegationen. Delegationen, med Åsa Regnér som ordförande, består av representanter från organisationen Lika Unika, Handikappförbunden och Ungas nätverk för personer med funktionsnedsättning. Möten sker tre till fyra gånger per år.

Tema för dagens möte var Funktionshinderspolitiken framåt. Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll inledde med att redogöra för regeringens politik inom socialförsäkringsområdet. Hon talade bland annat om aktivitetsersättningen och de förslag regeringen lagt vad gäller att reformera denna.

- Det är viktigt att unga med sjukdom eller funktionsnedsättning har en ekonomisk trygghet. Men de ska också få rätt stöd för att komma vidare. Därför gör vi det nu lättare att pröva studier och arbete. Det är viktigt eftersom alla unga ska få en ärlig chans till ett självständigt liv, sa Annika Strandhäll.

En dialog följde därefter mellan statsråden och företrädare för Funktionshindersdelegationen om regeringens insatser på socialförsäkringsområdet.

På mötet presenterade Myndigheten för delaktighet de två rapporterna Utvärdering och analys av funktionshinderspolitiken 2011 – 2016 och En funktionshinderspolitik för ett jämlikt och hållbart samhälle som myndigheten i sommar lämnat till regeringen. Deltagande organisationer gavs därefter möjlighet att ge synpunkter på myndighetens underlag om funktionshinderspolitikens väg framåt.

- Nu kommer vi arbeta vidare med det underlag vi fått in från Myndigheten för delaktighet och de synpunkter vi får in från er och andra intressenter. Målet är en ny funktionspolitik för jämlikhet och jämställdhet för alla män och kvinnor, oavsett funktionsnedsättning, förklarade Åsa Regnér.

Foto: Mats Bäckelin/Regeringskansliet
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062