23948sdkhjf

Starkt från Elekta

Strålterapibolaget visar upp ett starkt resultat och en ökad bruttoorderingång.
Elekta redovisar en 16-procentig minskning av sin nettoomsättning under det första kvartalet i sitt brutna räkenskapsår till 1,88 miljarder kronor från 2,24 miljarder under motsvarande period året innan. Bruttoorderingången ökade däremot och landade på 2,66 miljarder (2,57).

Ebita-resultatet var starkt och uppgick till 166 miljoner kronor (68) och rörelseresultatet var -34 miljoner (-93). Periodens resultat landade på -64 miljoner kronor (-129) och vinsten per aktie var -0,17 kronor (-0,34) före och efter utspädning.

"Den nya processen med en produktion baserad på order har nu implementerats. Som vi tidigare har meddelat kommer det att förbättra kassaflödet och minska rörelsekapitalet, men ha en negativ engångseffekt om cirka 500 miljoner kronor på nettoomsättningen under det första halvåret. I linje med detta noterade vi en lägre nettoomsättning under kvartalet", kommenterar Richard Hausmann, vd och koncernchef, i Elektas delårsrapport.

"Effektivitetsförbättringar och kostnadsbesparingar realiseras enligt plan. Vi är halvvägs genom processen och vårt mål är att minska kostnadsbasen med 700 miljoner kronor jämfört med 2014/15. Vi sänker de administrativa kostnaderna och ökar effektiviteten inom marknadsföring, försäljning och produktutveckling. I kombination med en förbättrad produktmix och gynnsamma valutarörelser förbättrade det vår bruttomarginal och Ebita-marginal under det första kvartalet", tillägger han.

Från och med 10 juni tillträdde Richard Hausmann som ny vd och koncernchef på Elekta. Han tog över rollen efter Tomas Puusepp som finns kvar på bolaget i form av arbetande styrelseledamot.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065