23948sdkhjf

Rullstol med ståfunktion - möjligheter och vinster

Normal kroppsfunktion är beroende av aktivitet. Människan har genom tiden utvecklats till att inte bara kunna stå upprätt, dessutom förflyttar vi oss numera vanligast på detta sätt. Med en väl utprovad rullstol med ståfunktion kan aktiviteter i upprätt position förenklas avsevärt.

Normal kroppsfunktion är beroende av aktivitet. Människan har genom tiden utvecklats till att inte bara kunna stå upprätt, men dessutom förflyttar vi oss numera vanligast på detta sätt. Stående och gående har blivit standard. Att inte ha dessa grundläggande funktioner på grund av sjukdom, skada eller normalt åldrande, kan ha medicinska och psykosociala konsekvenser.

Med en väl utprovad rullstol med ståfunktion kan aktiviteter i upprätt position förenklas avsevärt. Förra året kom Permobil med sin senaste version av elrullstol med ståfunktion, F5 Corpus VS.

- Intresset bland både användare och förskrivare är stort. När vi visar stolen för användare och anhöriga märker vi att många inte förstått hur enkelt man faktiskt kan komma upp i stående, berättar Ann Engström marknadsansvarig Permobil Sverige.

Stående integrerat i en rullstol kräver ingen förflyttning och ökar den funktionella räckvidden vid utförandet av aktiviteter i det dagliga livet. Att enkelt kunna variera mellan sittande och stående flera gånger under dagen har flera medicinska fördelar och även klara sociala vinster.

- Att just kunna variera utifrån vilken typ av aktivitet man ska göra underlättar livet både på jobbet, i skolan och på fritiden. Det ger värdefulla psykosociala vinster.

Kroppen är beroende av aktivitet och rörelse och med en rullstol som kan hjälpa till att fylla gapet och möjliggöra aktiviteter som användaren vill utföra kommer möjligheterna för användare att upprätthålla en sund funktion i alla organsystem att öka.

– Genom att komma upp och stå emellanåt kan man bland annat lättare upprätthålla en bra funktion i tarmarna, avlasta delar som belastas vid konstant sittande, få en bättre blodcirkulation. Men allt detta kommer Catrine Träff, leg Arbetsterapeut och ansvarig för klinisk utbildning hos oss att berätta mer om, säger Ann Engström.

Under Fokus Hjälpmedel i Västerås 12-13 oktober håller Catrine Träff från Permobil i en workshop som ska belysa de möjligheter och vinster ståfunktionen på en rullstol kan skapa.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.157