23948sdkhjf

Forslund om eHälso-flytten: "Har aldrig sett maken till felprioritering"

Regeringens beslut att dela upp och flytta eHälsomyndigheten applåderades inte av Daniel Forslund, innovationslandstingsråd i Stockholm, som jobbar för en digital och tillgänglig vård för alla. I sociala medier skriver han att beslutet är "upprörande".


I veckan kun-gjordes av regeringen att eHälso-myndigheten ska flyttas till Kalmar. Myndigheten startade för två år sedan och nu är det alltså dags att bryta upp och etablera sig på en ny plats i landet.

Stockholms innovationslandstingsråd Daniel Forslund, L, kommenterar nyheten på Facebook så här:

– I ett läge där det nationella arbetet med eHälsa behöver ny energi och starkare samordning väljer alltså regeringen att bryta sönder och flytta ut den statliga myndighet som skulle ha en nyckelroll för att höja tempot i arbetet.
Det var vid en pressträff i Kalmar som statsminister Stefan Löfven och civilminister Ardalan Shekarabi meddelade att huvuddelen av myndigheten flyttas, medan delar kommer att stanna i Stockholm. eHälsomyndigheten har i dag runt 140 anställda. Av de kommer cirka 100 att flytta till Kalmar eller tillsättas vid lokal rekrytering. Flytten beräknas ta två år.

– Det här är ett led i arbetet för att öka den statliga närvaron i hela landet och se till att staten tar sitt ansvar för ett Sverige som håller ihop. Människor, orter och hela bygder ska inte överges av staten, sa statsminister Stefan Löfven och fortsatte:

- Vi bedömer att Kalmar har goda förutsättningar att bedriva en it-tung verksamhet inom eHälsoområdet. Här finns en samlad kompetens på området och vi ser möjligheter till samverkan med både universitet och andra aktörer, säger civilminister Ardalan Shekarabi.

Att myndigheten delas upp och ska gå igenom en omfattande flytt samtidigt som regeringen deklarerat att Sverige ska bli bäst på eHälsa till 2025, anses av kritiker vara en motsättning.

– Jag har aldrig sett maken till felprioritering i en av vårdens strategiska framtidsfrågor. Vänsterregeringen visar återigen en totalt bristande fingertoppskänsla för hur landet ska ledas! Risken är nu överhängande att eHälsomyndigheten tappar viktig kärnskompetens och att vården förlorar i utvecklingstempo när myndighetens fokus vänds internt för att förbereda en flytt och avveckling av sina (helt nyrenoverade) lokaler i Stockholm. Upprörande! avslutade Daniel Forslund sin kommentar på det sociala mediet.
Forslunds utspel gav många kommentarer från förespråkare av regional landsbygdspolitik, men också många insatta som höll med i inlägget.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093