23948sdkhjf

Ökar förut- sättningarna för samarbete

 Våra möten i Landstingsnätverket för upphandling har ett klimat som är befriat från konkurrerande inslag vilket leder till att vi lika gärna berättar om våra dåliga som goda exempel, skriver Louise Strand, ny krönikör för MedTech Magazine. Här avslöjar hon sina funderingar inför den nya kategoristyrningen.
Sitter i lugn och ro på X2000 på väg mot Malmö och reflekterar kring ett intressant styrelsemöte i Landstingsnätverket för upphandling, LfU. LfU består av samtliga landsting och regioners inköps- eller upphandlingsavdelningar. I styrelsen sitter inköpschefer för åtta små och stora landsting och regioner runt om i Sverige. Förbundsjuristen Eva Sveman från SKL deltar också i styrelsearbetet.

Som vanligt hade vi givande diskussioner om aktuella upphandlingsfrågor. Vi delar med oss av våra utmaningar och framgångar som förvånansvärt ofta är likartade. Det är ett klimat som är befriat från konkurrerande inslag vilket leder till att vi lika gärna berättar om våra dåliga som goda exempel. Nyckeltal, e-handel och samverkan med kommuner inom upphandling är några frågor som kom upp vid mötet och är aktuella inom flera landsting för närvarande.

Den frågan som upptog största delen av styrelsemötet var kategoristyrning vilket är en metod för att gruppera olika typer av inköp i syfte att arbeta fram långsiktiga inköpsstrategier för respektive kategori. En stor del av landstingen har infört eller står i begrepp att införa kategoristyrning. Styrelsen ser en stor potential i att ha ett gemensamt kategoriträd eller kategorikarta. Med en gemensam kategorikarta ökar möjligheten för samarbete mellan landsting avseende till exempel benchmarking, analys av kategori, formulering av strategi och genomförande av samupphandling. LfU har uppdragit åt en konsultfirma att inventera befintliga kategoriträd och föreslå ett träd som är optimalt utifrån landstingens verksamhet. Kategoriträdets har skapats utifrån leverantörsmarknader. En kategoristyrd organisation är vanligtvis organiserad med kategoriteam som leds av en kategoriledare så det här kan innebära nya personalkategorier inom landstingen. Vill du läsa mer om kategoristyrning rekommenderar jag Jonathan O'Briens bok Category management för inköp.

Tåget rullar in på Malmö C just när jag funderar på hur kategoristyrning kommer att påverka våra leverantörer.

_____________________________________________

Namn: Louise Strand

Titel: Inköpsdirektör Region Skåne

Aktuell: Landstingsnätverket för Upphandling, LfU, och vice ordförande för Sveriges Offentliga Inköpare, SOI.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141