23948sdkhjf

Upprop för ny teknik i vården

Vården ska ta hand om allt fler och allt sjukare patienter i takt med att befolkningen åldras och lever allt längre. Mycket teknik och IT som finns skulle lasta av vården, men den används inte. I en debattartikel i Läkartidningen vädjar företrädare för Swedish Medtech, Läkemedelsverket och SBU till vården att de snabbare ska använda sig av de tekniska lösningar som finns för att lösa vårdens utmaningar.


Det saknas data och bra underlag, men också kunskap om de regelverk som omgärdar kliniska prövningar av medicintekniska produkter. Det är några av orsakerna till att vården inte tar in de produkter som finns menar författarna till artikeln. I Läkartidningen den 1 juni skriver Anna Lefevre Skjöldebrand, vd Swedish Medtech, Helena Dzojic, chef på enheten för medicinteknik på Läkemedelsverket tillsammans med Sofia Tranæus, professor och avdelningschef på SBU i Läkartidningen, att hälso- och sjukvården behöver snabbare kunna introducera innovativa behandlingsmetoder och ny medicinsk teknik.


Utdrag i artikeln, Läkartidningen:


"Medicintekniska produkter kan på många sätt bidra till vårdens utveckling. Samtidigt behöver vårdens beslutsfattare relevanta underlag för att känna sig trygga med att de produkter som köps in och de behandlingsmetoder som används är säkra, att de bidrar till bästa hälsa för patienter och att vården är så resurseffektiv som möjligt."



Författarna lyfter också vikten av HTA, och nödvändigheten av samarbete för ett snabbt och säkert införande av innovativa behandlingsmetoder.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094