23948sdkhjf

GHP skapar välfärd – även i Förenade Arabemiraten

Efterfrågad specialistsjukvård i världen ger bolag som GHP stora möjligheter, skriver Björn Olander, aktieanalytiker, Redeye för MedTech Magazine.
Sedan 2008 har GHP varit noterat på Stockholmsbörsen och är främst fokuserade på högkvalitativ specialistsjukvård.

Efterfrågan på lite längre sikt drivs av att människor lever allt längre, fler sjukdomar går att behandla och att vi ställer högre krav på att få den vård vi anser oss behöva.

Samtidigt kommer kostnaderna öka bara på grund av den allt äldre befolkningen, vilket innebär att varje skattebetalare kommer bli tvungen att finansiera allt högre sjukvårdskostnader. Därmed kommer det bli än mer viktigt att högkvalitativ sjukvård kan levereras på ett så effektivt sätt som möjligt.

Debatten om vinster i välfärden som blossar upp med jämna mellanrum utgår från att skattepengar går till att betala vinster till exempelvis riskkapitalister. Möjligen kan det för en del kännas bättre att pengarna istället slösas bort på ineffektiv verksamhet oavsett om den drivs i offentlig eller privat regi. Efter lite eftertanke är nog de flesta överens om att det inte löser framtidens utmaningar, men privatisering är inte heller ett självändamål om inte verksamheten drivs på ett bra sätt.

Strategin på GHP är att med patienten i fokus bedriva en effektiv sjukvård. En pusselbit är att varje klinik specialiserar sig på sin behandlingsnisch för att på så sätt bli riktigt duktig på att leverera högkvalitativ vård på ett effektivt sätt. En annan pusselbit är att ha ett väl genomtänkt patientflöde centrerad kring patientens behov. Den tredje pusselbiten är att ha en decentraliserad organisation där personalen har inflytande, känner sig delaktig och blir uppskattad när vederbörande gör ett bra jobb.

GHP driver idag 18 kliniker i fyra länder inom områden som ortopedi, ryggkirurgi, arytmi med mera. Förutom Sverige bedrivs även verksamhet i Finland och Danmark. Det fjärde är inte Norge eller något annat närliggande land, utan Förenade Arabemiraten av alla ställen. Där bedriver GHP sedan 2010 ett center med flera kliniker som fokuserar på behandling av patienter med diabetes.

Dagen före julafton meddelade GHP att de vunnit en upphandling för drift av två offentligt ägda akutsjukhus i just Förenade Arabemiraten. Antalet patienter bedöms bli cirka 200 000 varav ungefär hälften söker vård akut. Avtalet löper över fem år med möjlighet till förlängning i ytterligare minst fem år. Att GHP i hård konkurrens med andra internationella aktörer lyckas vinna en sådan prestigefull upphandling ser vi som en tydlig kvalitetsstämpel.

Än så länge har inga finansiella detaljer kring avtalet släppts, men med tanke på omfattningen i relation till dagens verksamhet med 18 kliniker bör det rimligen kunna ge ett betydande tillskott till vinsten. Vi tror inte att bolaget heller har full visibilitet på vad det kan tänkas generera, men vi noterar att bolagets CFO som arbetat inom bolaget i 10 år lämnar sin befattning och blir ansvarig för GHP International. Det är en indikation på avtalets betydelse och GHP öppnar även upp för ytterligare satsningar i regionen.

När affären annonserades steg aktien kraftigt från cirka 6,35 till 8,70 kronor per aktie, men efter den inledande börsturbulensen i början av 2016 handlas den i skrivande stund under 8 kronor. Räknar vi baklänges kommer vi fram till att aktiemarkanden värderar avtalet till cirka 10 miljoner i vinst per år. Vi tror att det är i underkant och tycker att aktien även utan avtalet är attraktivt värderad med tanke på de långsiktiga tillväxtmöjligheterna och att det blir allt mindre troligt att GHP kommer drabbas av jakten på ”vinster i välfärden”. Redeye har för närvarande ingen officiell bevakning av GHP.

Av Björn Olander, aktieanalytiker på Red Eye
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078