23948sdkhjf

SCA stöder forskning om inkontinens



Redan i höst drar man igång den första studien som man hoppas ska visa varför vissa män som opererats för prostata blir inkontinenta, men inte andra.

Studien ska utföras på Sveriges första forskningscentrum för inkontinens. På Sahlgrenska akademin i Göteborg kommer ett hundratal personer inom olika discipliner att vara knutna till det nya centret.

– En halv miljon personer i Sverige lider av urininkontinens i dag. Ändå är det ett av våra mest tabubelagda ämnen, säger Ian Milsom , professor i gynekologi och obstetrik vid Sahlgrenska adademin, Göteborgs universitet, och ansvarig för det nystartade Gothenburg Continence Research Center, GCRC.

I Sverige har var tredje kvinna över 50 år besvärats av urinläckage. Ofta som en följd av skador som uppkommit i samband med en förlossning. Var fjärde man över 40 år har upplevt läckage och var åttonde man får bestående besvär av inkontinens. Orsaken är ofta prostataoperationer, övervikt eller ärftliga faktorer. På äldreboenden är siffran för antalet som lider av inkontinens så hög som 80 procent.

Inkontinens är ett problem som drabbar en stor del av befolkningen och som kommer att öka i takt med att vi blir äldre och mer överviktiga.

– Vi behöver forskning som är baserad på verkliga behov hos den enskilde individen och inom vården. I dag saknas det vetenskapliga studier kring framför allt behandlingsmetoder vid inkontinens. Där hoppas vi att det nya centret ska kunna bidra med ny kunskap, säger Hans Bergh , Globalt ansvarig för innovationer inom inkontinensområdet på SCA och ansvarig för samarbetet med centret.

Till Gothenburg Research Center of Incontinence har man knutit experter från flera olika discipliner inom Göteborgs universitet och Sahlgrenska universitetssjukhuset: urologer, gynekologer, geriatriker, dermatologer, men även hälsoekonomer från Handelshögskolan och materialvetare från Chalmers. Även en av världens främsta forskare inom äldrevård och inkontinens, Adrian Wagg, professor i Health Aging vid University of Alberta i Kanada, knyts till centret.

Bild: Hans Bergh, ansvarig för innovationer inom inkontinensområdet på SCA och Ian Milsom, professor i gynekologi och obstetrik vid Sahlgenska akademin och ansvarig för nystartade Gothenburg Continence Research Center, GCRC.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078