23948sdkhjf

Kinas hälsominister i Sverige

Socialdepartementet i Stockholm får idag stormakts-besök. Kinas hälsominister Li Bin kommer för att träffa folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström.
Den formella orsaken till besöket av Kinas hälsominister Li Bin är att de båda ministrarna firar ett samförståndsavtal som nu fyller 10 år.

Antibiotikaresistens uppges som en av de viktigaste samtalsämnena, men också och utmaningarna inom primärvården.

– Kina är en strategiskt viktig partner i det internationella hälsosamarbetet, inte minst kring antibiotikaresistensfrågorna. Vi har ett gott samarbete bland annat inför höstens högnivåmöte i FNs generalförsamling som vi kommer att diskutera, säger folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström .

Samförståndsavtalet mellan Kinas och Sveriges hälsoministerier ska leda till ökat samarbete mellan kinesiska och svenska myndigheter, företag, ministerier och privata företag. Det var under Gabriel Wikströms besök i Peking i april förra året som han passade på att bjuda in Li Bin till ett Sverigebesök.

Kinas hälsominister är också en av 16 ministrar i den "Alliance of Champions" kring antibiotikaresistensfrågorna som förra året bildades i samband med Världshälsoförsamlingen i Genève. Alliansen bildades på initiativ av Sverige och Storbritannien för att driva frågorna om antibiotikaresistens vidare internationellt.

Under sitt besök kommer den kinesiska hälsoministern också träffa barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér för att diskutera utmaningar inom äldreomsorgen och vilka krav en åldrande befolkning ställer på samhället.

Utöver Sverige och Storbritannien har ministrar från Australien, Brasilien, Finland, Kina, Tyskland, Mexiko, Nederländerna, Norge, Pakistan, Sydkorea, Sydafrika, Thailand, USA och Zambia, valt att ansluta sig till Alliance of Champions.

Mötet äger rum i Stockholm den 20 maj 2016.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.287