23948sdkhjf

Bactiguard i EU-projekt för nytt material

Bactiguard har beviljats EU-finansiering för ett samarbetsprojekt för nya material. Tillsammans med brittiska BioInteractions ska de ta fram ett nytt biomaterial för blodkatetrar.
Svenska Bactiguard och brittiska BioInteractions har tilldelats forskningsbidrag från EU:s finansieringsprogram Eurostars för att utveckla en ny typ av biomaterial för blodkatetrar.

Bactiguard utvecklar och säljer biokompatibla, infektionshämmande produkter och ytbeläggningar för medicinteknik för sjukvården medan brittiska BioInteractions utvecklar blodkompatibla ytbehandlingar. Tillsammans ska bolagen ta fram ett material för blodkatetrar, som både är infektionshämmande och motverkar bildningen av blodproppar, trombos. – Vi vill erbjuda en lösning som är vävnadsvänlig, icke-toxisk och icke-frisättande. Och vi kommer att leverera en kostnadseffektiv lösning för katetrar som möter behovet av en effektiv lösning för infektionskontroll och anpassade intelligenta material, utan att öka antibiotikaresistensen, säger doktor Ajay Luthra , vd BioInteractions, i ett pressmeddelande.

Den teknologi som bolagen ska ta fram har även möjligheten att kunna användas på andra medicintekniska produkter där det är viktigt med infektionskontroll och blodkompatibilitet

Pengarna från Eurostars uppgår till drygt sex miljoner kronor som fördelas över två och ett halvt år. Projektet finansieras dessutom av Vinnova och brittiska Innovative UK.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.223