23948sdkhjf

Virtuell doktor hjälper överviktiga

Med hjälp av en våg, en app och den virtuella doktorn Cecilia ska företaget Mando hjälpa människor att normalisera sitt ätande.

En virtuell doktor som hjälper överviktiga att normalisera sitt ätande? Det är frukten av över 20 års forskning och den senaste utvecklingen för sjukvårdsföretaget Mando som grundades av Per Södersten, professor vid sektionen för tillämpad neuroendokrinologi vid Karolinska Institutet i Huddinge och medicine doktor Cecilia Bergh.Fram till idag har man hjälpt 1 200 patienter till varaktig viktkontroll vid klinikerna i Sverige, Australien och USA, men nu ska metoden bli tillgänglig för miljoner.

– Vi vet att vår metod fungerar både vid över- och undervikt, säger Cecilia Bergh, vd och en av grundarna, vars digitala klon doktor Cecilia nu ska hjälpa människor att kontrollera sin vikt via webben.

Företagets patenterade metod går ut på att behandla ätstörningar och fetma genom att lära patienter hur de ska äta och när de ska känna mättnad. Med hjälp av en våg som placeras under tallriken registreras hur mycket och hur fort en person äter. Med jämna mellanrum får man ange sin grad av mättnad – allt kontrollerat mot referenser för normalt ätande och sunda mättnadsmönster.

Tekniken har förfinats med en ny våg, som kommunicerar via bluetooth med själva Mandometern – det som tidigare var en slags dator men som nu blir en app i en smartphone. Skillnaden i övrigt är att allt som i vårdkontexten hanteras på kliniken istället sköts via en webbportal där den virtuella klinikern, doktor Cecilia, vägleder och svarar på frågor.

Metoden baseras på den forskning Per Södersten under 20 års tid bedrivit där han har fokuserat på hur människor äter snarare än vad människor äter. Den vetenskapliga teorin bakom metoden finns bland annat att läsa i en artikel i Neuroscience and Biobehavioral Reviews.

Företaget kommer att medverka vid KI Science Park DAY den 9:e maj i Aula Medica där bolagets fortsatta tillväxtstrategi kommer att presenteras.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078