23948sdkhjf

Ny självtestare hittar hjärtfel

Efter tio års forskning är ehälsobolaget Coala Life nu redo att lansera en trådlös hjärtmonitor för självscreening av hjärtat. Den kan hitta hjärtfel som förmaksflimmer eller blåsljud.
Monitorn ser ut som en liten knapp och kan upptäcka tidiga tecken på hjärtfel som till exempel förmaksflimmer eller blåsljud. Lösningen är unik i sitt slag eftersom den både mäter hjärtats elektriska och mekaniska egenskaper samt att resultaten analyseras i realtid vilket möjliggör att vård snabbt kan sättas in.

Coalan är en trådlös hjärtmonitor gör att människor själva kan hålla koll på hjärtat och upptäcka hjärtfel i tid. Genom att hålla Coalan, som har storleken av en liten tablettask, mot bröstet i 30 sekunder registreras hjärtats elektriska och mekaniska egenskaper. Signalerna digitaliseras och skickas i realtid via användarens mobil till molnet där avancerade algoritmer analyserar resultaten. Därefter får användaren svar direkt i sin mobil.

MedTech Magazines Hanna Brodda testar Coalan på Vitalis 2016:

Upptäcks avvikelser skickas informationen till ett team av kardiologer som gör en extra, manuell granskning innan resultatet syns i mobilen. Allt tar bara några minuter. Har användaren valt att ansluta tjänsten till läkare eller vårdgivare, kan denna larmas direkt om något skulle vara avvikande.

– Coalan har en unik förmåga att läsa av hjärtats signaler och kan användas både som tum-EKG och bröst-EKG vilket ger förbättrad tillförlitlighet jämfört med andra metoder. Löpande screening möjliggör att tidigt upptäcka flimmer och andra hjärtproblem som ofta uppkommer med oregelbundenhet, kommenterar Philip Siberg , vd på Coala Life.

Nu hoppas företaget att utrustningen ska köpas av sjukvården konsumenter, som tjänst med ett månadsabonnemang via vårdgivare, försäkringsbolag, apotek och andra detaljhandelsföretag.

- Vår teknologi skapar förutsättningar att öka tryggheten hos personer som befinner sig riskzonen för att drabbas av hjärtfel och minska dödligheten eftersom eventuella sjukdomar kan upptäckas i tid. Det leder i sin tur till lägre kostnader för sjukvården, kommenterar Philip Siberg.
Bakom Coala Life står bland annat Laurent Leksell , styrelseordförande Elekta, Anders Nyrén , styrelseproffs samt Sören Olofsson , tidigare landstingsdirektör och särskild utredare på Regeringskansliet i e-hälsa. I styrelsen sitter även Peter Risberg , tidigare vd på bland annat Previa samt Anders Qvarnström , tidigare vd för St. Jude i Sverige. Styrelseordförande är Ulf Tossman , doktor i Medicinsk Vetenskap, Karolinska Institutet, som har lång erfarenhet som investerare och styrelseledamot i en lång rad framgångsrika läkemedels- och medicintekniska bolag. Vd för bolaget är Philip Siberg med mångårig erfarenhet som entreprenör och vd inom medicinteknik.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062