23948sdkhjf

Kognitiva hjälpmedel – inte krångligt

Med rätt tekniska hjälpmedel kan personer med kognitiv nedsättning få ökad självständighet och bättre livskvalitet. Olika tekniska lösningar kan förändra vardagen för många personer i behov av stöd.
Det finns en rad tekniska hjälpmedel som kan underlätta vardagen för personer med kognitiv nedsättning.

– Att ha ett tekniskt hjälpmedel som påminner och hjälper till att strukturera vardagen kan ge en ökad självständighet och med det följer ett bättre självförtroende och en ökad livskvalitet, säger Peter Jinert, produktspecialist på Abilia.

Många patientgrupper kan vara hjälpta av kognitiva hjälpmedel. Dels personer med olika neuropsykiatriska diagnoser men även personer med en demensdiagnos. Demens är en av de snabbast växande sjukdomarna och med en högre andel äldre i befolkningen kommer antalet drabbade att fortsätta öka.

– Personer med demensdiagnos kan ha stor nytta av kognitiva hjälpmedel som hjälper dem att strukturera dagen och påminna om olika aktiviteter. Men det är viktigt att hjälpmedlen introduceras i ett så tidigt skede som möjligt när möjligheterna till inlärning är så goda som möjligt, förklarar Peter Jinert.

Under Hjälpmedel & välfärdsteknologi i Lund 9-10 mars håller Abilia en workshop om kognitiva tekniska hjälpmedel. Här får besökaren ta del av konkreta berättelser om hur kognitiva hjälpmedel förbättrat livet för personer som fått den här typen av stöd.

– Vi vill verkligen få förskrivarna att se att kognitiva hjälpmedel inte är krångliga och visa på vilken enorm nytta de kan göra för brukarna som får ta del av dem.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078