23948sdkhjf

Medtechvärldens 100 mäktigaste - så här tänkte vi

Medicinteknik är en viktig del av lösningen på framtidens vårdutmaning. Hur satsningarna ser ut idag, de steg som tas i utvecklingen, är avgörande för vår allas framtida hälsa och överlevnad.

Här har vi satt samman de människor inom forskning, industri, vård och samhälle som just nu har mest makt.

Så här har vi tänkt när vi satte ihop listan. Makt är möjligheten att påverka. För att påverka behövs verktyg. En stor plånbok kan vara ett kraftfullt verktyg, men i en komplicerad struktur som medtech-världen är plånboken bara en liten del av den palett av verktyg som står till maktutövarens förfogande.

Nytt för i år är en del bubblare inom IT. Politiker som banar väg och utvecklare och innovatörer som levererar en digital lösning kan förflytta sjukvården på ett par dagar. Där myndigheter har försökt i åratal.

Förmågan att tala och få människor att lyssna är alltid ett viktigt verktyg. Maktlistan innehåller också en stor del tysta maktutövare. De som väljer produkter i stora regioner och landsting får följare i hela landet.

Makt är inte självvalt. Vissa kämpar hårt för att öka sitt inflytande, medan andra erhållit verktyg och position att påverka, helt utan avsikt.

För de företagare som finns med på listan är ett samhällsengagemang nödvändigt för platsen. Det är företagare som genom att medverka i debatten eller investera i forskning och småföretag, påverkar industrins framtida förutsättningar. Människor på myndigheter och organisationer har en stor påverkan på medtech-världen. De har både en stor makt genom lagar och riktlinjer, men också genom ett upparbetat förtroende.

Patienten fortsätter att förvärva makt. De nya digitala lösningarna skyndar på utvecklingen. Tillgång till sin egen information, tillgång till sin läkare och tillgång till kunskap stärker.

När patienten har makt måste sjukvården utbilda och informera för att få patienten att ta ett obekvämt beslut och pedagogik blir ett viktigt vapen för framtidens sjukvård. Den som förklarar bäst överlever.

Och kom ihåg, makt är en färskvara. Nästa år kan listan se väldigt annorlunda ut.

Hanna Brodda, chefredaktör

Källa: Underlaget till listan kommer från ett flertal källor, ihopsamlade av redaktionen på tidningarna MedTech Magazine och MedTech Hjälpmedel.

Läs mer: Medtechvärldens 100 mäktigaste

Läs mer: Maktlistan2016: plats nr 30-69

Läs mer: Maktlistan2016: plats nr 70-100
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08