23948sdkhjf

Lefevre Skjöldebrand: "Risken är att patienter väljer att avstå studier"

Anna Lefevre Skjöldebrand, vd Swedish Medtech, kommenterar konsekvenserna efter KI.


Vad kan avslöjandet om kirurgen Paolo Macchiarini och Karolinska Institutets agerande, få för konsekvenser för svensk medtech och för möjligheten att genomföra kliniska prövningar? Anna Lefevre Skjöldebrand, vd Swedish Medtech, kommenterar:

”Det som har framkommit via tv och tidningar är oerhört allvarligt och det är viktigt att man går till botten med vad som skett och hur det har varit möjligt. Det är nödvändigt för att säkerställa att det inte sker igen.

Den värsta konsekvensen av Macchiarini-affären skulle vara att vården sluter sig för utvecklingen av nya behandlingsmetoder. För att få fram bra och säkra behandlingar krävs ett väl fungerande samarbete mellan vård, akademi och industri. Det är viktigt att förstå att vården i vissa situationer ställs inför dilemmat att man har ett behandlingsalternativ som inte testats tidigare. I dessa fall måste det vara mycket tydligt för både behandlande personal och patient att det är en obeprövad behandlingsform och vilka risker som är förknippade med behandlingen. Allt annat är oacceptabelt.

Med den information vi har idag , ser jag inte att det är nya regler som är lösningen. Man måste säkerställa att det, i de organisationer som arbetar i gränslandet mellan vård och forskning, finns en tydlig etisk kompass och en kultur som stödjer utveckling och lärande för patientens bästa. Det måste finnas tydliga regler och ett system som gör att alla känner sig trygga i vad som är rätt i den specifika situationen.

Det är viktigt för både patienter och samhället att vården utvecklas och idag är många patienter positiva till att medverka i studier och prövningar. Risken finns att erfarenheter som denna gör att patienter väljer att avstå från studier och detta skulle vara mycket olyckligt. Det är därför väldigt viktigt att alla frågetecken kring Macchiarinis agerande på KI rätas ut.”

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078