23948sdkhjf

Mindedal: "Lagar är tydliga"

Henrik Mindedal, chef för MedTech West i Göteborg, kommenterar konsekvenserna av Macchiarini-historien.
Vad kan avslöjandet om kirurgen Paolo Macchiarini och Karolinska Institutets agerande, få för konsekvenser för svensk medtech och för möjligheten att genomföra kliniska prövningar? Henrik Mindedal, chef för MedTech West i Göteborg, kommenterar.

”På kort sikt skadar det naturligtvis förtroendet för svensk avancerad medicinsk forskning. Genom affären kan allmänheten få uppfattningen att man i vissa fall är beredd att offra människoliv i jakten på forskningsframgångar. Normalt är det naturligtvis absolut inte så eftersom lagar, regelverk och riktlinjer är väldigt tydliga. Skandalen ligger i hur det varit möjligt för Paolo Macchiarini att "runda systemet" och vem som bär ansvar för att så kunnat ske. Att Macchiarini uppenbarligen är skicklig som kirurg men samtidigt visar sig vara en cynisk risktagare med usel moral och sannolikt mytoman (se artikeln om honom i Vanity Fair) är en sak. En livsfarlig kombination, men sådana människor dyker tyvärr upp här och var.

Det mest anmärkningsvärda i hela historien tycker jag är hur KI och KS, trots de varningssignaler som fanns, släppt in och låtit honom genomföra operationerna utan det forskningsunderlag man borde krävt. På något sätt måste ansvariga bländats av Macchiarinis charm och "stjärnglans" och släppt ner garden. Den externa och oberoende utredning som nu kommer granska KI och KS hantering av ärendet blir väldigt intressant att följa. Vad den kommer fram till och vilka konsekvenser den får är det viktiga. Jag tror att efter diverse offentliga avböner och pudlar, tillsammans med några rullande huvuden, kommer ordningen säkert att återställas.

Det är dock inte mycket tröst för de patienter och anhöriga som drabbats, men läxan blir förhoppningsvis att våra universitet och universitetssjukhus blir mer på sin vakt, ser över sina rekryteringsrutiner och bättre håller forskare som Paolo Macchiarini på avstånd, alternativt i mycket kort koppel. Den gamla goda regeln "extraordinära påståenden kräver extraordinära bevis" har sällan känts mer aktuell.”

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079