23948sdkhjf

Att ställa krav är att bekräfta

Vi ställer inte tillräckliga krav på barn med funktionsnedsättning och på så vis tar vi ifrån dem viktiga verktyg att tycka om sig själva. Så säger Henrik Larsson, förläsare, regerande världsmästare i biljard – och rullstolsburen.


– Jag har levt mitt liv på precis det sätt jag vill utan att fråga om lov. Jag har rest mycket, jobbat mycket, har sambo och barn och jag är lycklig. Statistiskt sett så hamnar en överhängande majoritet med mina förutsättningar på en helt annan plats i livet än vad jag har gjort. Varför gick det bra för mig?

Det här är utgångspunkten i Henrik Larssons resonemang som har för när han föreläser för föräldrar som har barn med en funktionsnedsättning. Henrik Larsson som förutom att engagera sig i funktionshinderspolitiska frågor spelar biljard. Med drygt 20 framgångsrika år bakom sig, fem VM-guld och tio EM-guld är han vår främsta biljardspelare någonsin.

– Egentligen ville jag bli rockstjärna, men det blev biljard i stället, och det har ju gått bra. Men varför har jag lyckats ta mig fram på det sätt som jag har velat när så många andra i min situation tidigt i livet lär sig att ställa sig sist i kön?

Det handlar bland annat om att utmanas och få krav ställda på sig som barn, menar Henrik. Att inte särbehandlas och överbeskyddas även om det är i all välmening.

– Om föräldrar och samhället inte ställer krav på barn med funktionsnedsättning på samma sätt som vi gör på icke funktionsnedsatta barn så tar vi ifrån dem perspektiv och verktyg att tycka om sig själva. Att ställa krav på någon är ju att bekräfta kapacitet på samma sätt som att tilldela ansvar till denna är att bekräfta omdöme och moral.

Henrik beskriver sina förutsättningar som en Blueprint, en ritning av ett lyckat exempel.

– Jag har aldrig låtit något eller någon stoppa mig för att jag sitter i rullstol. Framför allt har jag inte stått i vägen för mig själv, något som ofta är det största hindret mot att våga.

Som framgångsfaktorer i sitt liv lyfter Henrik fram sina föräldrar som alltid utmanade honom och lät honom uppleva samma ramverk med krav som de flesta andra barn gör i sin vardag. Idag föreläser Henrik för föräldrar med funktionshindrade barn och han sticker ut hakan med att säga att det borde vara obligatoriskt med specialutbildning för den här gruppen av föräldrar.

– Föräldrar med funktionshindrade barn har ett ännu större ansvar än andra föräldrar. Jag skulle vilja införa en obligatorisk utbildning för att ge den här gruppen av föräldrar hopp och kunskap. På så vis hjälper vi barnen att bli lyckliga och så självständiga individer som bara är möjligt!

Under Hjälpmedel & välfärdsteknologi talar Henrik Larsson om varför han lycktas med att leva det liv som han själv har velat.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094