23948sdkhjf

Ännu en avgång på KI

Nu följer ännu en avgång på KI i Anders Hamstens spår efter Macchiarini-härvan.
En dryg vecka efter att Anders Hamsten meddelade att han avgår från sin roll som rektor på Karolinska Institutet, KI, har nu även Hans-Gustaf Ljunggren, dekanus för forskning på universitetet, begärt entledigande från sitt uppdrag.

– Hans-Gustaf Ljunggren har gjort stor nytta för KI i sin roll som dekanus för forskning, men jag har full förståelse för hans begäran. Den akademiska ledningskapaciteten vid KI har försämrats kraftigt av den senaste tidens händelser, av detta skäl behöver jag överväga när entledigandet kan ske och hur det ska genomföras, säger Karin Dahlman-Wright, vikarierande rektor, på KI:s internwebb.

Anledningen till oroligheterna på KI är härvan kring forskaren och kirurgen Paolo Macchiarini, som utfört transplantationer av syntetiska luftstrupar på patienter. Tre av operationerna genomfördes vid Karolinska universitetssjukhuset. Två av dessa patienter avled och den tredje inväntar nu transplantation av en ny luftstrupe i USA.

Efter flera dödsfall väcktes misstankar om forskningsfusk och sedan dess har det uppkommit frågetecken kring bland annat Paolo Macchiarinis etiska tillstånd för operationerna, felaktiga uppgifter från prekliniska studier samt kring omständigheterna när han anställdes vid KI.

KI och Karolinska universitetssjukhuset har nu utsett varsin extern utredare som ska se över Macchiarini-ärendet: Sten Heckscher, före detta ordförande i Högsta Förvaltningsdomstolen, respektive Kjell Asplund, ordförande i Statens medicinsk-etiska råd och tidigare generaldirektör för Socialstyrelsen.

Vid sidan om Sten Heckschers utredning kommer KI även att återigen öppna ärendet kring Paolo Macchiarini. I fjol friades han från misstankar om oredlighet i forskning. Anledningen till att ärendet öppnas upp igen är några för KI nya bilder i en SVT-dokumentär om forskaren.

Läs även: Hon blir vikarierande rektor och KI gör en dubbelvändning
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078