23948sdkhjf

Ny rektor på KTH föreslagen

På Sveriges minsta högskola, i Skövde, har de hittat henne. Den kvinna som är föreslagen infor Nordens största tekniska högskola.
Av 58 sökande fastnade nomineringskommittén för Sigbritt Karlsson från Skövde Högskola för att leda KTH. De har använts sig av en strikt formulerad kravprofil, för att få fram den bästa kandidaten. Och hon säger ja.

– Det känns jättespännande. Jag vill bidra till att lyfta KTH och ta lärosätet vidare till nästa nivå inte minst i fråga om utbildning,men även i fråga om forskning och synlighet, säger Sigbritt Karlsson i informationen från högskolan.

Sigbritt Karlsson tog själv sin examen på KTH 1982 och har därefter innehaft en rad roller, senast som prodekan där hon slutade 2010. Hon känner sig väl insatt och vet redan vad hon vill göra med högskolan inom en del områden. När det gäller forskningen finns spetskompetens, mellankompetens och forskning som man bör se över och bestämma om den kanske ska avvecklas eller utvecklas., säger hon. Hon vill också göra KTH ännu mer internationellt än vad det redan är.

– Att arbeta med nya länder och regioner som Afrika där 25 procent av världens ungdomar finns och som alla behöver utbildning är något jag vill vara med och bidra till.

Att utveckla organisationer, strukturer och hela lärosäten är hon bekväm med.

Det är viktigt att våga välja, säger hon och berättar att hon inte har problem med att driva en linje hon tror på. Att vara KTH:s första kvinnliga rektor är inte något konstigt. Hon var först i Skövde också.

– Jämställdhet handlar om hur vi agerar varje dag, hur många kvinnor det finns på synliga positioner till exempel. Men man brukar ju säga att man står på axlarna på den som gått före och det är ju samma sak här. Jag är uthållig och envis. Det ska bli mycket spännande, säger Karlsson.

För de anställda på KTH ska det hållas en öppen hearing den 8 mars om den nya rektorn och universitetstyrelsen fattar beslut den 14 april och skickar sedan vidare till regeringen som utser den nya rektorn. Sedan tillträder Karlsson den 12 november 2016 om nomineringskommitten får som den vill.

– Sigbritt har varit den starkaste kandidaten och vi anser att hon blir en bra rektor för KTH. Hon var den kandidat som bäst uppfyller den kravprofil vi upprättade före rekryteringsarbetet påbörjades. Hon har bedrivit världsledande forskning, är en erkänt duktig ledare inklusive van att leda ett lärosäte, har arbetat aktivt med jämställdhetsfrågor och är duktig på att kommunicera, säger Börje Ekholm , nomineringskommitténs ordförande.

___________________________________________________

Fakta:

Namn : Sigbritt Karlsson

Ålder : 58 år

Familj : Tre vuxna barn och ett barnbarn.

På cv:t : Arbetar sedan 2010 som rektor för högskolan i Skövde. Har hela sin akademiska bakgrund från KTH. Hon tog civilingenjörsexamen 1982 och disputerade vid Polymerteknologi sex år senare. År 1999 blev hon professor i polymerteknik vid KTH. Under åren 1996–2004 verkade hon även som studierektor. Arbetat som prodekanus med ansvar för strategiska utbildningsfrågor vid KTH 2008-2010. Innan dess var hon vice skolchef och grundutbildningsansvarig för Skolan för kemivetenskap, Hon är även redaktör för en tidskriften Polymeres from renewable resources, har ett H-index på 44 (mått på citeringar i vetenskapliga tidskrifter).
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125