23948sdkhjf

Vikarierande rektor på KI utsedd

Regeringen har beslutat att anställa Karin Dahlman-Wright som vikarierande rektor vid Karolinska Institutet. Detta efter Anders Hamstens avgång i helgen.
I kölvattnet av alla turer kring forskaren Paolo Macchiarini meddelande dåvarande rektor vid Karolinska Institutet, Anders Hamsten, i lördags att han avgår från sin roll.

Det var efter de senaste veckornas turbulens kring hanteringen av forskaren och kirurgen Paolo Macchiarinis arbete som kritiken mot Hamsten höjdes. Paolo Macchiarinis utförde transplantationer på patienter med syntetiska luftstrupar. Tre av operationerna genomfördes vid Karolinska universitetssjukhuset. Två av dessa patienter avled och den tredje inväntar nu transplantation av en ny luftstrupe i USA.

– Jag är medveten om att förtroendet för mig som rektor för KI är skadat både hos allmänheten, forskarsamhället och bland många av KI:s medarbetare och studenter, skrev Anders Hamsten i en debattartikel i Dagens Nyheter, där han även meddelande sin avgång.

I dag meddelade Regeringen att man beslutat att anställa Karin Dahlman-Wright som vikarierande rektor vid Karolinska institutet. Karin Dahlman-Wright är professor i molekylär endokrinologi vid Karolinska Institutet. Hon har tidigare bland annat arbetat på SciLifeLab och varit linjechef på Pharmacia and upjohn. Karin Dahlman-Wright tillträder tjänsten som vikarierande rektor med omedelbar verkan.

Anders Hamsten får nya arbetsuppgifter och anställs vid regeringskansliet.

Läs även: KI gör en dubbelvändning

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079