23948sdkhjf

Hur tungt kan det vara?

Fetman ökar och det blir allt vanligare att möta tunga brukare som har svårt att medverka vid förflyttning. Men rätt teknik i kombination med adekvata hjälpmedel gör det möjligt att klara av dessa moment på ett bra sätt både för personal och brukare.
Nära hälften av alla svenska har i dag övervikt eller fetma, och siffran ökar stadigt. Mellan 2004 och 2013 har till exempel andelen personer med fetma ökat från 11 procent till 14 procent. Till fetma räknas kroppsvikt med ett Body Mass Index, BMI, över 30. Att arbeta med en brukare som har svårt att medverka vid förflyttning och som dessutom har övervikt eller fetma ställer mycket stora krav på både den omgivande miljön och på personalen.

– Vid alla förflyttningar vill vi så långt det är möjligt använda brukarens förmåga men när denna inte räcker till behövs ofta hjälpmedel i kombination med rätt teknik läggas till vid förflyttningen. Även personalens arbetsmiljö måste få vara i fokus vid förflyttningarna och detta brukar bli tydligt när vi pratar om tunga brukare, förklarar Cecilia Fransson som är produktspecialist på lyftar på Handicare.

Med hjälp av manuella hjälpmedel, mekaniska lyft och rätt teknik går det att hitta förflyttningslösningar som passar för brukare med olika funktionsnivå och olika möjlighet till aktiv medverkan; från aktiva, till något aktiva till helt passiva brukare.

– Det finns koncept där teknik och hjälpmedel tillsammans gör förflyttningsmoment av tunga brukare fullt möjliga med hjälp av två personer. Problemet är att många aldrig har fått testa detta innan de ställs in för en skarp situation. Detta vill vi ändra på, förklarar Cecilia Fransson.

Under Hjälpmedel & välfärdsteknologi i Lund 9-10 mars håller Cecilia Fransson en workshop om tunga brukare och förflyttning. Läs mer om det kostnadsfria hjälpmedelsmötet här.

– Vi kommer att prata om kombinationskonceptet teknik och hjälpmedel och vi har en docka som väger 150 kilo med oss som deltagarna kommer att få testa olika förflyttningsmoment på.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079