23948sdkhjf

KI gör en dubbelvändning

Den nya granskaren av fallet Paolo Macchiarini ska vara extern och kirurgen får heller inte ha kvar sin anställning. Det är sammanfattningen av de tre pressmeddelanden som skickats ut av Karolinska Institutet, KI, i veckan.


Ur pressmeddelandet från Karolinska Institutet:

"Konsistoriet bedömer att en sådan granskning är viktig som ett led i arbetet med att återvinna KI:s förtroende hos allmänheten, forskarsamhället, medarbetare och studenter."

Det var under 2010 som kirurgen Paolo Macchiarini anställdes av KI, men patienterna som han opererade på hörde till Karolinska Sjukhuset. Svt:s dokumentär Experimenten som visades i januari, avslöjar hur hans kolleger delade med sig av sina misstankar om felaktigheter redan i somras och hur den utomstående granskaren Bengt Gerdin konstaterar att oredlighet i forskning. Det vill säga fusk. De journaler som fanns efter patienternas besök efter Macchiarinis inopererade plaststrupar, stämde inte överens med de rapporter som Macchiarini själv skrivit och spridit till vetenskapliga tidskrifter som Lancet med flera.

Både Karolinska Universitetssjukhuset och Karolinska Institutets rektor Anders Hamsten har flera gånger uttryck sitt förtroende för kirurgen och fortfarande förra veckan sa de att operationerna i sig inte varit felaktiga. Efter det har frågan väckts om Hamsten kan vara kvar. I ett av veckan pressmeddelande-skörd uttrycks förtroende för rektorn.

– Jag är glad för det tydliga stöd som konsistoriet ger mig. Jag tänker fortsätta som rektor för Karolinska Institutet med full kraft och energi, och jag tänker ta det ansvar som åligger i den här situationen på bästa möjliga sätt, säger Anders Hamsten.

– De beslut som Konsistoriet fattat ligger helt i linje med vad jag själv anser behöver göras nu, säger han vidare i pressmeddelandet från KI.

Bilden är från Svt:s dokumentär Experimenten som finns på svtplay från till i sommar. Foto: Conan Fitzpatrick, SVT
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079