23948sdkhjf

Nya metoder vid hjärtsvikt sökes

Sedan i höstas behandlas patienter med protonstrålning på Skandionkliniken i Uppsala, den första i sitt slag i Norden. Bakom verksamheten står landets sju landsting med universitetssjukhus.
Hjärtsvikt är slutstadiet av alla sjukdomar som påverkar hjärtat, och den karaktäriseras av oförmåga hos hjärtat att pumpa ut tillräckligt med blod för kroppens behov. Några vanliga orsaker är hjärtinfarkt, högt blodtryck, alkoholmissbruk och olika typer av inflammation i hjärtat. Även om ett par behandlingsmetoder har utvecklats under de senaste tre decennierna så är hjärtsvikt fortfarande ett tillstånd med mycket dålig prognos, sämre än för många cancerformer.

- Etablerade behandlingar är framförallt inriktade på att avlasta hjärtat och förebygga fortsatt försämring av hjärtsvikt. Vi är istället intresserade av metoder som kan stimulera hjärtats läkning efter till exempel en hjärtinfarkt, och motverka ärrbildning i hjärtat samt sviktutveckling. Vi strävar också efter att hitta bättre metoder för att skräddarsy behandlingen för den enskilda patienten, förklarar Gustav Smith .

Projektet riktas in på bred forskning inom genetik, kroppens proteiner och epidemiologi som generar stor mängd data som kan analyseras med ny teknik.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078