23948sdkhjf

Vinster är ok - om du är i rätt bransch



Så har första kvartalet 2015 passerat och börsbolagen har räknat samman sina resultat. För somliga är det en roligare läsning än andra. Bankerna t.ex. De fyra största bankerna i Sverige (SEB, Swedbank, Nordea och Handelsbanken) gjorde tillsammans en vinst på 29 miljarder kronor .

Hängde du med? Fyra bolag gjorde tillsammans en vinst på 29 000 000 000 kronor! På T R E månader!! Och det är ju inte direkt så att de sugit på ramarna för att åstadkomma så höga vinster. Löner och bonusar är fortfarande rätt ok i banksektorn...

Jag vet att jag låter bitter. Jag missunnar egentligen inte bankerna sina vinster, även om de i ärlighetens namn är helt sjuka. (Hur är det ens möjligt att det inte kommer in utländsk bankkonkurrens med såna marginaler?!) Det är bara det att jag är så infernaliskt trött på de generaliserande och ofta okunniga diskussionerna om vinster i välfärden. Det får ju finnas lite rim och reson!

I Dagens Samhälle på webben kunde vi idag läsa om en granskning de gjort av de 16 största välfärdsföretagen. Deras genomsnittliga vinstmarginal var 2,7%, motsvarande 1,4 miljarder. För 16 bolag och för ett helt år alltså. Visst är 1,4 mdr mycket pengar. Men jämför det med omsättningen och vinsten blir alltså under 3%.

Vänsterpartiet har som bekant varit mest kritiska mot de påstådda vinsterna. Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson, har uttalat att en tänkbar marginal kan vara "ett ensiffrigt belopp i den nedre delen av den ensiffriga skalan", alltså 0-4%. Se tidigare blogginlägg om detta. Perfekt. Då skulle vi kunna bespara Ilmar Reepalu våndan att utreda åtminstone den delen av hans svåra uppdrag. Och svarstiden kan förkortas så att vi inte behöver vänta till 1 november 2016 innan han lämnar in sin utredning.

Kan bankernas otroliga vinster skaka om och sätta perspektiv? Jag hoppas än en gång på en mer nyanserad debatt. En debatt som inte stirrar sig dum på påstådda vinster välfärden utan på kvalitet, patientsäkerhet, värdebaserad vård och framförallt, effekter av samverkan mellan offentlig och privat vård. Det tror jag nämligen är det enda sättet vi kommer att klara av de framtida utmaningarna i vård och omsorg.

Tillbaka till bloggen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125