23948sdkhjf

Smartwise köper mikrokateter-projekt

Mikrokatetern är utvecklad av forskare på Karolinska Institutet och projektet har kommersialierats genom KI Innovations. Nu har en köpare slagit till. – Det här är en innovation som tar de minimalinvasiva ingreppen till en helt ny nivå, säger Lilian Wikström, vd på KI Innovations.
Mikrokatetern heter Extroducer och kan navigeras genom blodbanan till svåråtkomliga vävnader för att exempelvis leverera läkemedel eller celler lokalt. Produkten är utvecklad av Staffan Holmin , professor i klinisk neuroimaging vid institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska Institutet och överläkare i neuroradiologi på Karolinska universitetssjukhuset, Johan Lundberg , disputerad ST-läkare inom neuroradiologi och Stefan Jonsson , professor i materialvetenskap från KTH och forskningsingenjör vid Karolinska Institutet med stöd av KI Innovations. Köpare är företaget Smartwise där bland andra Christian Kinch , styrelseordförande i Bactiguard och Kenneth Chien , professor på Karolinska Institutet är medgrundare.

Mikrokatetern kan navigera genom mycket små blodkärl, ner till 0.5 mm i diameter, och där penetrera kärlväggen inifrån och ut utan att blödning uppstår. I och med det kan vävnader i svåråtkomliga organ som bukspottkörtel, lever, hjärta och hjärna nås inifrån kärlen för att exempelvis leverera läkemedel eller celler lokalt eller utföra någon typ av provtagning. Extroducern är testad i flera djurmodeller, bland annat i en tolv månader lång säkerhetsstudie i minigris.

Försäljningen av Extroducerprojektet är KI Innovations andra stora affär på mindre än sex månader, enligt pressmeddelandet. I november förra året erhöll forskningsbolaget Glionova 42 miljoner kronor i riskkapital för fortsatt utveckling av sin läkemedelskandidat GLN-1001 mot hjärntumörformen glioblastom. Enligt avtalet erhåller Smartwise hela patentportföljen som är kopplad till Extroducerprojektet, i utbyte mot en engångsbetalning, milstolpsbetalningar och royaltysats. Extroducerprojektet har i dag godkända patent rörande grundkonceptet i Japan och USA. I Europa är patentansökan under behandling med så kallad intention to grant-status.

– Stödet från KI Innovations har varit ovärderligt både under utvecklingen och kommersialiseringen, säger Staffan Holmin i ett pressmeddelande som skickats ut av KI Innovations. Det avtal vi nu har slutit med Smartwise hade inte varit möjligt utan deras professionella projektledning och affärsstöd.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078