23948sdkhjf

TLV vill utvärdera mer medicinteknik

TLV:s granskning av den hälsoeknomiska nyttan av produkter inom medicinteknik ska fortsätta, om myndigheten får som den vill. Strax före jul föreslog TLV en förlängning av projektet. – För att ännu bättre möta patienternas, hälso- och sjukvårdshuvudmännens och medicinteknikbranschens behov, säger Malin Blixt, projektledare på TLV.
Medicinteknik kostar hälso- och sjukvården omkring 20 miljarder kronor varje år, vilket är jämförbart med den årliga statliga kostnaden för läkemedel inom förmånssystemet. Trots detta gör landsting och kommuner få hälsoekonomiska utvärderingar av medicinteknik.

– Det är därför angeläget att fortsätta utvecklingen av de hälsoekonomiska metoderna för utvärdering av medicinteknik för att säkerställa en kostnadseffektiv användning i framtiden. Fortsatta hälsoekonomiska bedömningar av medicinteknik kommer göra svensk hälso- och sjukvård bättre rustad, eftersom dessa produkter förväntas att ta ännu större plats i vården än vad de gör i dag, säger Malin Blixt i ett pressmeddelande från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV.

Läkemedel har länge utvärderats på nationell nivå, men behoven av granskning gäller också för medicinteknik. TLV efterlyser en nationell instans som gör hälsoekonomiska utvärderingar av medicintekniska produkter.

– För att säkerställa en nationell enhetlighet och tillräckligt genomslag är det också önskvärt med ett organ som utfärdar nationella rekommendationer utifrån de kunskapsunderlag som TLV tar fram, säger Malin Blixt.

I april 2012 fick TLV i uppdrag av regeringen att göra hälsoekonomiska bedömningar av medicintekniska produkter. Verksamheten bedrevs i form av en försöksverksamhet och slutredovisades den 5 november 2013. I oktober 2013 fick TLV ett nytt regeringsuppdrag om fortsatt och utvidgad försöksverksamhet.

I slutrapporten konstaterar de att uppdraget bör förlängas och successivt ges möjlighet att utvecklas. TLV har tagit fram denna rapport i samråd med bland annat Läkemedelsverket, Statens beredning för medicinsk utvärdering, Socialstyrelsen, Vinnova och "i dialog med patientföreträdare, hälso- och sjukvårdshuvudmännen samt medicinteknikbranschen", står det i pressmeddelandet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109