23948sdkhjf

Drottning Silvia: “Familjen är viktigast”

Nära och kära som bryr sig, det är viktigast för att kunna må bra när du blir gammal, tycker drottning Silvia när MedTech Magazine får ett samtal utanför Uppsala Health Summits kongresshall, som handlade om ålderdom. - Hjälp och förståelse från både familj och samhälle är en förutsättning för en hälsosam ålderdom, säger drottning Silvia.

Uppsala Health Summit är planerat att bli ett återkommande möte och delegater från 11 länder var i år inbjudna till att lyssna och medverka under de två dagarna. Årets ämne var jordens åldrande befolkningen och frågan om hur vi ska sluta våra dagar på bästa sätt attackerades på olika sätt. För drottning Silvia var ålderdomen en del av hela livet som inte går att separera från livet i övrigt.


- Ålderdom är inget vi väljer, det är konstant pågående, jag har själv erfarenhet av det, sa hennes majestät drottning Silvia, sa hon i sitt öppningsanförande.

Efter det kungliga öppnandet avlöste talarlistans namnkunniga experter varandra, bland andra John Beard från WHO, professor Ben van Hout från Skottland och professor Hans Rosling som pratade om demografins utveckling i världen närmaste 100 åren.


Sverige står stadigt på två ben, tillskillnad från många andra rika länder som står på ett ben och vajar med hela den åldrande befolkningen på axlarna, förklarade Hans Rosling, och fortsatte med att berätta om när han var inbjuden att tala till beslutsfattare i Norge. Av statsminister Jens Stoltenberg hade han fått frågan om vad de ska satsa på för att hantera den åldrande befolkningen.


- Jag svarade att jag inte vet. De rikaste länderna i världen står inför en helt ny situation. Människorna lever redan ganska länge och är ganska friska, men något måste göras för att kunna hantera framtidens demografiska situation, men vad vet jag inte. Vi måste göra på nya sätt. Vad vet jag inte, sa han. Ingen har någonsin gjort det.


Innan Rosling gick av scenen skojade han och sa att han vill leva länge för att kunna följa statistiken, men då behöver han snart en rollator, en ny höft, starroperation på båda ögonen, coloncancerkirurgi och en hel radda med hjälpmedel och mediciner och viftade adjö med en färgglad dosett för veckans alla dagar.


Utanför kongresshallen på torget i Uppsala gav drottning Silvia en kort intervju för MedTech Magazines läsare. Hon menade att hälsovård inte är allt, mycket annat spelar in.


- En hälsosam ålderdom har man om man har levt ett hälsosamt liv, det är också viktigt, sa hon.


Bilden: “Man behöver hjälp och förståelse från familj och samhälle”, säger drottning Silvia till MedTech Magazines Hanna Brodda utanför Uppsala kongresshall. Foto: Lisa von Garrelts.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078