Drottning Silvia: “Familjen är viktigast”

| Av Hanna Brodda | Tipsa redaktionen

Nära och kära som bryr sig, det är viktigast för att kunna må bra när du blir gammal, tycker drottning Silvia när MedTech Magazine får ett samtal utanför Uppsala Health Summits kongresshall, som handlade om ålderdom. - Hjälp och förståelse från både familj och samhälle är en förutsättning för en hälsosam ålderdom, säger drottning Silvia.

Uppsala Health Summit är planerat att bli ett återkommande möte och delegater från 11 länder var i år inbjudna till att lyssna och medverka under de två dagarna. Årets ämne var jordens åldrande befolkningen och frågan om hur vi ska sluta våra dagar på bästa sätt attackerades på olika sätt. För drottning Silvia var ålderdomen en del av hela livet som inte går att separera från livet i övrigt.


- Ålderdom är inget vi väljer, det är konstant pågående, jag har själv erfarenhet av det, sa hennes majestät drottning Silvia, sa hon i sitt öppningsanförande.

Efter det kungliga öppnandet avlöste talarlistans namnkunniga experter varandra, bland andra John Beard från WHO, professor Ben van Hout från Skottland och professor Hans Rosling som pratade om demografins utveckling i världen närmaste 100 åren.


Sverige står stadigt på två ben, tillskillnad från många andra rika länder som står på ett ben och vajar med hela den åldrande befolkningen på axlarna, förklarade Hans Rosling, och fortsatte med att berätta om när han var inbjuden att tala till beslutsfattare i Norge. Av statsminister Jens Stoltenberg hade han fått frågan om vad de ska satsa på för att hantera den åldrande befolkningen.


- Jag svarade att jag inte vet. De rikaste länderna i världen står inför en helt ny situation. Människorna lever redan ganska länge och är ganska friska, men något måste göras för att kunna hantera framtidens demografiska situation, men vad vet jag inte. Vi måste göra på nya sätt. Vad vet jag inte, sa han. Ingen har någonsin gjort det.


Innan Rosling gick av scenen skojade han och sa att han vill leva länge för att kunna följa statistiken, men då behöver han snart en rollator, en ny höft, starroperation på båda ögonen, coloncancerkirurgi och en hel radda med hjälpmedel och mediciner och viftade adjö med en färgglad dosett för veckans alla dagar.


Utanför kongresshallen på torget i Uppsala gav drottning Silvia en kort intervju för MedTech Magazines läsare. Hon menade att hälsovård inte är allt, mycket annat spelar in.


- En hälsosam ålderdom har man om man har levt ett hälsosamt liv, det är också viktigt, sa hon.


Bilden: “Man behöver hjälp och förståelse från familj och samhälle”, säger drottning Silvia till MedTech Magazines Hanna Brodda utanför Uppsala kongresshall. Foto: Lisa von Garrelts.


Håll dig uppdaterad med MedTech Magazine
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Jobb & Karriär
Ny ordförande för Innovation Skåne

Har varit både vd för Almi och chef i bankvärlden.

Natural cycles första preventiv-app som godkänts i USA 

Under fredagen kom beskedet från FDA – Natural cycles mobilapp godkänd.

Dignitana startar nytt dotterbolag

Jobb & Karriär
Ska bygga nationella läkemedelslistan

Magnus Åsén får nyinrättad tjänst på E-hälsomyndigheten som programledare.

Uppåt för Bactiguard

Boule vinner upphandling i Indien

Nyhetsbrev

Bestic stärkta i USA

Arkiv

Köper medicinteknikbolag

Trelleborg köper ett amerikanskt bolag specialiserat på silikonbaserade komponenter till hälsovård och medicinteknik.

Elekta köper mjukvaruföretag

Ökar satsningen på digitala tjänster.

Förvärvar bolag inom återanvändning av medicinteknik

AI i vården - så här ska det bli verklighet

Avslöjande siffror i rapport om vården

Den nya rapporten Future Health index som görs årligen av Philips visar att svensk vård fungerar bra, men flera länder är bättre. Bristen på teknik pekas ut som det stora problemet av hela panelen under debatt i Almedalen.

Lyckas anställa trots kandidatbrist

Många företag vill ha folk, men det är inte lätt att hitta kandidater i life science-sektorn i dag. Men det går. Se seminariet från Poolia Life Science i Almedalen.

Makt att förändra vården - så vad ska du göra?

Almedalen: bilderna, åsikterna, människorna

Bland runstenar och fornlämningar diskuterades AI, framtidens IT-system i vården och hur modern medicinteknik kan hjälpa människor på liv och död. En talande miljö menade flera av de namnkunniga deltagarna på Medtech Café i Almedalen.

Almedalen med MedTech Magazine och Life Science Sweden

Var: Gotlands Museum, Strandg 14, Visby. När: Måndagen den 2 juli kl 09.30 - 15.00

Delaktig patient i diabetesvård

Snart förenas västsveriges start up-fält igen!

Almedalens rockstjärnor inom medtech

- din guide till de viktigaste människorna i Almedalen inom medtechvärlden och de frågor som de driver.

Macchiarini-skandalen: Visselblåsare fälls

– Det är KI:s bestämda uppfattning att en visselblåsare som deltagit i en forskningsstudie och som medverkat som författare till publicerad vetenskaplig artikel, trots en anmälan, inte kan undgå eventuellt ansvar för oredlighet i forskning, kommenterar KI:s rektor.

Jobb & Karriär
Ny generaldirektör för Vårdanalys

Bakslag för Dignitana

Svensk sjukvård behöver ny teknik

Sjukvårdens underskott väntas öka med cirka 20 miljarder varje år om inte ny teknik får lösa vissa problem.

200 miljoner till tvärvetenskap

Krönika: AI i vården – naiv utopi eller självklar framtid?

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.173