23948sdkhjf

Fullt på möte för säljare och köpare

Konferensen för upphandlare och deras leverantörer växer. Detta år är över 300 av sittplatserna upptagna på hotellet i Sollentuna utanför Stockholm. - Det är bra att mötas så här, verkligen bra. Inspirerande också, säger Annika Rolander, upphandlare av hjälpmedel från Västra Götalandsregionen.

Vartannat år arrangeras Upphandlingskonferensen av Landstingsnätverket för Upphandling, LfU och vartannat år av Swedish Medtech, även Ledningsnätverket för Medicinsk Teknik och LfMT, Nätverket för Materialkonsulenterna Sverige är med i projektgruppen. Det gör konferensen unik.


Här träffas de de två grupperna, som annars är vana vid att ha varandra på varsin sida om förhandlingsbordet.


Ett av eftermiddagens parallella seminarium, Den goda affären, handlade just om det. Seminariet inleddes med ett nyttigt rollspel, där den bristande förståelsen för den andra gruppen var i fokus. Upphandlingschefen från Jämtlands län Lena Larsson agerade den oförstående och missförstådde upphandlaren. “Men hade de inte kunnat skicka med de där handlingarna på en gång som jag bad om, nu ska det här bergis behöva överprövas, ååååh vad jobbigt”, sa hon teatraliskt.


På andra sidan scenen stod den lika missförstådde leverantören, spelad av Inger Hemlin, från företaget Zimmer och hennes replik var lika oförsonlig: “Åhh, det är ju mitt i semestern, hur kan de lägga anbudstiden i juli? Typiskt”


När rollspelet var över frågade skådespelarna om någon kände igen sig och alla i salen räckte upp sin gröna lapp. Ja, det gjorde alla.


- Det var de här som var meningen med projektet Den goda affären som vi statade, att slå sig ner och gå igenom varje steg för att öka förståelsen för varandra. Det är i de flesta fall inte lagen som är fel, det är bristande kommunikation, framförallt i förberedelsefasen, sa Lena Larsson, och fick många nickningar i publiken.


Efter rollspelet kom samtalet igång ordentligt, bland annat om vikten av att utnyttja den externa remissen och den så kallade Request for information, FRI.


- Ska vi summera detta ser vi ett trendbrott, fler här i dag än någonsin berättar om hur de öppnat upp och kommunicerar bättre, det är verkligen glädjande, avslutade Lena Larsson.


Dagen inleddes med lägesanalyser och inspirationstalare. Anders Ekholm, före detta analyschef på Socialdepartementet och nu vice vd för statliga Institutet för framtidsstudier pratade om framtiden sjukvård.


- Mardrömsscenariot är att alla är lika sjuka som idag, men lever trettio år längre år 2050. Det kommer vi inte alla klara med dagens sjukvård, sa han dramatiskt och levererade sedan många spännande tekniska och systemförändrade åtgärder för att ändå framtiden.


Mest gripande var de två berättelserna från patienterna Tobias Seger och Patrik Markos, som berättade tillsammans med sina läkare om hur de fått en chans till med hjälp av medicinteknik.


- När Tobias kom in efter mc-olyckan, med trasig aorta, då behövde jag inte beställa en stentgraft, jag hade det hemma, skojade kirurgen Linus Blohmé mitt i allvaret, och alla upphandlare och leverantörer fick ett förlösande skratt.


Upphandlingskonferensen 2014 hålls 19-20 mars.

Bilden nedan:


Inger Hemlin, från Zimmer och Lena Larsson, upphandlingschef i Jämtlands län gjorde rollspel.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11