23948sdkhjf

Läkarnas bot vid IT-haverier

IT-system fungerar inte alltid som de ska, det är alla vana vid. Men när det är sjukhus som drabbas blir det extra allvarligt. Nu presenterar Läkarförbundet en lista på förebyggande åtgärder.

Under januari drabbades bland annat Karolinska Sjukhuset av upprepade haverier i journalsystemet Take Care och andra IT-system. Operationer fick ställas in, extrapersonal kallades in och sjukhuset gick in i så kallat stabsläge. Nu föreslår Läkarförbundet ett antal åtgärder för att motverka de dramatiska effekterna när system inte fungerar som de ska:


1. Ökad kapacitet hos reservsystem. E-journaler är i dag den vanligaste dokumentationsmetoden i vården och vi behöver försäkra oss om att få tag på informationen när den behövs för en god och säker vård.


2. Inövade haverirutiner. Vid ett it-haveri ska personalen veta var koder, pappersrecept, sjukskrivningsintyg, analoga diktafoner med mera finns tillgängliga för att underlätta ett normalt arbete. Allt ska finnas kartlagt i en papperspärm på ett välkänt ställe på varje avdelning/klinik.


3. Systematiska analyser av driftsavbrott. Såväl stora som små avbrott och störningar av it-systemens funktion behöver analyseras för att klargöra alla konsekvenser och förbättra reservrutinerna.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062