23948sdkhjf

Hallå där, Louise Reuterhagen!

Hallå där, Louise Reuterhagen, som börjat på Swedish Medtech. Vad består dina arbetsuppgifter av?
- Jag kommer främst att arbeta inom ämnesområdena upphandling och hälsoekonomi. Ett stort fokus kommer att ligga på att arbeta för att öka användningen av hälsoekonomi och få in det samhällsekonomiska perspektivet som en naturlig del av upphandling. Ett steg i rätt riktning är att övergå från lägsta styckepris till lägsta totalpris till exempel under en behandling med produkten, vilket även ligger som förslag från Upphandlingsutredningen. Det ligger i linje med Swedish Medtechs arbete med att lyfta fram medicintekniska produkter som en del av lösningen för en hållbar och samhällsekonomisk hälso- och sjukvård, det vill säga att se tekniken som en investering och inte en dyr engångskostnad.

På mitt bord ligger även rådgivning för medlemsföretag som har frågor gällande upphandling.

Det blir allt mer fokus på hälsoekonomi vid utvecklingen av nya medicinska produkter, vad ser du som de största utmaningarna?

- Till att börja med måste vi få till en bättre dialog mellan alla berörda parter i en upphandling: upphandlande myndighet, vårdpersonal och leverantörer och, när det gäller hälsoekonomi inom upphandling, även hälsoekonomer. Man ser i allt för stor utsträckning på upphandlare och leverantör som två motståndare – vi måste börja samarbeta på ett nytt sätt för att föra utvecklingen framåt och se till att vi inte kommer i otakt med varandra. Allt kommer inte ske över en natt men om man förenklar och tar ett steg i taget, kommer vi långt ändå.

- Det stora problemet med dagens ekonomisystem på sjukhusen är att det inte finns några incitament för ett samhällsekonomiskt perspektiv. Nästintill varje enhet har en egen budget som ska hållas, utan hänsyn till hur dyrt det blir för en annan enhet eller för samhället i stort. Vi behöver säga adjö till stuprörsbudgetar, och lägga fokus på den stora gemensamma pengapåsen.

Vad arbetade du med innan du började på Swedish Medtech?

- Jag arbetade på upphandlingsavdelningen på Stockholms läns landsting där jag upphandlade förbrukningsmaterial för hälso- och sjukvården. Jag har bland annat genomfört upphandlingen "Sårvård special" där man för första gången i en upphandling av medicintekniska produkter i Sverige tog steget att utvärdera med hälsoekonomiska utvärderingskriterier. Under mina tre år på upphandlingsavdelningen har jag förändringsarbete legat mig varmt om hjärtat och jag har arbetat för mer kommunikation mellan upphandling och leverantörer för att i slutänden få en bättre vård. Jag var även engagerad i ett flertal externa nätverk som till exempel TOVE (hälsoekonomi) och ÄLSA (hälsoekonomi inom sårbehandling), inom vilka jag fortsatt kommer att delta i trots att jag bytt arbetsplats.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063