23948sdkhjf

Sverige halkar ner i sjukvårds-index

Vi har inte världsbäst sjukvård, inte ens näst bäst. Sverige har halkat ner från 6:e till 11:e plats i den årliga jämförelsen från Euro Health Consumer Index, EHCI. Långa köer och svag patientmakt är några av faktorerna som drar ner betyget.
Sverige har inte blivit sämre , menar forskarna bakom den sjunde rapporten från EHCI. Det är de andra länderna som blivit bättre.

- För att värdera resultatet rätt ska man vara klar över att vi utökat antalet indikatorer, vilket påverkar rankingen. När det gäller behandlingsresultaten ligger Sverige fortfarande i topp, säger Arne Björnberg , styrelseordförande, läkare och utredningschef på svenska Health Consumer Powerhouse, som sedan 2005 tagit fram EHCI.

Sverige anses ligga långt fram inom e-hälsa. Det finns också ett brett utbud av allmänt tillgänglig sjukvård. Sverige har låg korruptionsnivå och vi är ledande inom hälsoprevention, menar utredarna, även om vi har för få gymnastiktimmar i skolan och förhållandevis hög sockerkonsumtion. Andra svaga sidor som utredarna noterat är att patienterna har svaga rättigheter och att reglerna kring den utlandsvård vi har rätt att söka enligt det nya EU-direktiivet är svårtydd och diffus.
Långa köer till behandling, hög abortfrekvens och undermedicinering av psykos- och schizofrenitillstånd är andra detaljer om utredarna gett underkänt på.

Bäst i klassen är Nederländerna , Schweiz, Belgien, Tyskland och Frankrike. Utredarna drar paralleller till finansieringssystemet och menar att framgången beror på att sjukvården betalas av försäkringssystem. Skattefinansierad sjukvård som i Storbritannien, Spanien, Portugal och Italien, har svårare att hålla hög klass, enligt EHCI. Skattefinansiering skulle fungera bättre för sjukvården i små, homogena länder såsom Island, Danmark och Norge. Politikernas roll inverkar också, men där menar utredarna att den ska vara så liten som möjligt. “En begränsad, tydlig roll för politikerna i sjukvården ses som en förutsättning för effektivitet och förändringsförmåga”, skriver de i rapporten. Rapporten har ovillkorat finansierats av bland annat Pfizer och vårdkedjan Medicover.

Hela rapporten hittar du hos Health Consumer Powerhouse
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062