23948sdkhjf

Vanligt med återanvändning av engångsvaror

Flera svenska sjukhus återanvänder produkter som är avsedda för engångsbruk visar en ny genomgång som Läkemedelsverket har gjort. Bland annat har noterats att röntgenkliniker använder samma engångssystem för kontrastmedel till flera patienter.
Produkter är engångsartiklar om tillverkaren har uppgett att artikeln är det. Då är de avsedda att användas en gång och ska bytas mellan varje patient, enligt det medicintekniska regelverket. Riskerna för smittoöverföring och andra skador är stora när engångsprodukterna återanvänds. “Att återanvända engångsprodukter för flera patienter i följd kan innebära risker med mycket allvarliga konsekvenser för en drabbad patient”, skriver Läkemedelsverket i sitt pressmeddelande.

Det är framför allt infusionssystem för kontrastvätska som Läkemedelsverket granskat och där är felanvändningen återkommande. “Användare av kontrastmedelssystem behöver alltså vara ytterst noggranna med vilka produkter som kopplas samman till ett system. Att återanvända engångsprodukter för flera patienter i följd kan innebära risker med mycket allvarliga konsekvenser för en drabbad patient", skriver Läkemedelsverket.

Även om det inte alltid är lätt att härleda när en patient smittats, men fall har konstaterats där smittan skedde i samband med återanvändning av engångsprodukter. Ett fall de nämner i sin information är 2011 då en hepatitsmitta överfördes från en patient till en annan i samband med en röntgenundersökning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095