23948sdkhjf

100 000 hör med Cochlear

Sedan den allra första patienten år 1977 implanterades med en Baha®-hörsellösning, har fler och fler människor över hela världen fått hörseln återställd med denna enastående uppfinning. I år firar Cochlear det smått fantastiska antalet 100,000 Baha-användare, alla med unika berättelser om hur den nya hörförmågan har förändrat deras liv.


Dansösen

Den 20 år gamla Camille Masino från USA, föddes med Goldenhars syndrom. Hennes nackkotor är sammanväxta vilket gör det svårt för henne att vrida huvudet och dessutom har hon ett deformerat ytter- och mellanöra, som gör att hon har en svår hörselnedsättning på höger öra. Hennes barndom kantades av en lång rad operationer och som ytterligare komplikation har Camille dessutom svåra allergier och kroniska bihåleproblem.

Allergierna förde med sig upprepade mellanöreinfektioner i hennes vänstra öra – hennes "höröra" – som resulterade i hörselnedsättning även på den sidan. Vid 11 års ålder utvecklade Camille ett cholesteatom (en pärlcysta) i det vänstra örat och efter det var det mycket svårt för henne att kommunicera. En läkare sa till hennes föräldrar att hon skulle få mycket svårt att klara sig i skolan.

Vid 14 års ålder och efter nästan lika många operationer bestämde sig Camille för att skaffa Baha-ljudprocessorer bilateralt.

"Det var det bästa beslut hon någonsin tagit", säger Camilles mamma, Hilary Masino. "Att höra med Baha-ljudprocessor har verkligen förändrat hennes liv och - viktigast av allt - gjort det möjligt för henne att fortsätta med baletten."

Dansen är Camilles liv. Hon började dansa balett när hon var tre år och har dansat, trots dövhet, yrsel, smärta och att hon inte kan vrida huvudet.

"Jag älskar att dansa. Jag dansar sex dagar i veckan. Efter varje operation lindade jag en scarf om huvudet och skyndade mig tillbaka till dansstudion. Mina läkare tyckte jag var tokig", skrattar Camille.

Eftersom hon inte kunde höra lärde hon sig att dansa genom att läsa på lärarnas läppar och genom att känna rytmen i musiken. När hon fick sina Baha-ljudprocessorer kunde Camille höra musiken och sin lärare för första gången. När Camille hörde lärarens beröm var det som en uppenbarelse. Hon förstod att läraren sagt "Bra" och "Bra gjort!" i alla år - men Camille hade aldrig hört det förut! Under sitt sista år i high school dansade Camille solo som Snödrottningen i Nötknäpparen; "Hon var så vacker," säger Hilary

Hennes läkare visade sig ha fel, för Camille gick ut high school med höga betyg och med premier i medicinsk mikrobiologi och bioteknik. Senare blev hon antagen vid Brigham Young-universitetet i Provo, Utah.

"Idag är jag tacksam för mina prövningar", avslutar Camille. "De är mina största välsignelser. De har gjort mig till den jag är idag."

Om benförankrad hörsellösning

Baha-systemet utnyttjar benledningsteknik för att föra över ljud till innerörat, på ett naturligt sätt. Ett litet titanimplantat förankras i benet bakom örat. En ljudprocessor fixeras ovanpå implantatet och ljudet leds sedan som vibrationer från processorn genom benet för att stimulera innerörat.

Cochlear är ett globalt företag för olika hörsellösningar med målsättning är att ge alla människor över hela världen en möjlighet att höra ljud.

Vår teknologi har i 30 års tid hjälpt mer än en kvarts miljon människor att återförenas med familj och vänner.

Nucleus® cochleaimplantat (CI) hjälper barn och vuxna med måttlig till grav hörselnedsättning och Baha® benförankrade hörselsystem är en enkel och effektiv behandlingsmetod för personer med t.ex. konduktiv hörselskada (ledningshinder), kombinerad hörselskada och ensidigt sensorineuralt döva.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079