23948sdkhjf

Banbrytande teknik från Elekta möjliggör bättre vård för cancerpatienter i Yorkshire

St James’s Institute of Oncology, en av Storbritanniens ledande strålbehandlingskliniker, har beställt två Versa HD™ – en avancerad linjäraccelerator designad för att erbjuda patienter bättre vård och behandling vid en rad olika cancertyper.
Som marknadens senaste och mest sofistikerade system är Versa HD utformad för att möjliggöra optimalt använda vårdresurser. Systemet ger läkarna flexibilitet att behandla en stor mängd olika tumörer med traditionell strålterapi, samtidigt som det möjliggör behandling av komplexa cancerformer där mycket hög precision krävs.

St James’s har gjort omfattande kliniska studier avseende utfallet vid höga stråldoser med Elektas 160-bladiga multibladskollimator Agility™ - båda kritiska komponenter i Versa HD. Agility möjliggör en mycket precis formering av strålningen efter tumörens läge och form vilket bidrar till att skona frisk vävnad. Dessutom skapar Agilitys höga bladhastighet i den unika kombinationen med en hög stråldos förutsättningar för en snabbare behandling. Utfallet i St James kliniska studier visar också på att de integrerade teknikerna gav en avsevärt kortare behandlingstid.

– Resultatet från studierna av Agility i kombination med en hög stråldos gjorde att vi redan i ett tidigt skede bestämde oss för att köpa in två Versa HD, säger Vivian Cosgrove, Ph.D., Head of Radiotherapy Physics vid St James’s.

Patienterna på St James’s kommer att kunna erbjudas behandling med Versa HD från och med i juli 2013 och i slutet av året kommer även det andra systemet att vara i drift.

Behandling av lung- och prostatacancer
Läkarna vid St James’s förväntar sig att Versa HD kommer att spela en betydande roll vid behandling av inoperabel lungcancer. För patienter med lungcancer har kliniken sedan 2009 erbjudit patienterna stereotaktisk strålbehandling med Elektas teknik. Genom den högre hastigheten som Versa HD erbjuder hoppas man vid St James’s att kunna minska risken för att patienten rör sig under den stereotaktiska strålbehandlingen vilket skulle innebära en förbättrad precision och säkerhet.

St James’s planerar att i första hand använda Versa HD för behandling av patienter med inoperabel lung- eller prostatacancer.

– Vi har ett mycket stort patientunderlag med mer än 7 000 nya patienter varje år. Vi ser att Versa HD helt klart kommer att betyda en effektivisering för kliniken. Vårt mål är att behandla mer än 60 patienter per dag när det första systemet är på plats. Vi är medvetna om att det är ett ambitiöst mål, men våra första erfarenheter av systemet visar att det faktiskt är möjligt, säger Kevin Franks, M.D., Consultant in Clinical Oncology vid St James’s.

– Förutom att minska riskerna för strålningsläckage till frisk vävnad förkortar vi också behandlingstiderna, vilket är väldigt positivt för patienternas komfort. När behandlingstiderna kortas kommer vi också klara av att behandla fler patienter varje dag. Det innebär att fler patienter i Leeds och i hela Yorkshire kommer att kunna erbjudas behandling med den här tekniken, avslutar Kevin Frank.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062