23948sdkhjf

Karin i hetluften – Sveriges kvinna i eHälsovärlden

Karin Johansson är inte bara statssekreterare hos socialminister Göran Hägglund. Hon är också en av världens mest kompetenta personer inom eHälsa. Sedan ett år tillbaka leder hon Digital Health Group, en av 80 arbetsgrupper som ingår i World Economic Forum.
2013 har hittills varit ett intensivt och innehållsrikt år för Karin Johansson. 23–27 januari deltog hon som talare i World Economic Forums årsmöte i Davos, Schweiz. 3–7 mars höll hon ett anförande vid HiMSS – Healthcare Information and Management Systems Society – i New Orleans och 16–18 var det dags för Vitalis i Göteborg, som när detta skrivs ännu inte ägt rum. Karin Johansson är en av världens mest kompetenta inom eHälsa och hennes kunskap är eftertraktad. Så eftertraktad att hon i dag leder arbetsgruppen för eHälsa i World Economic Forum – Digital Health Group.

Efter World Economic Forums årsmöte 2012 valde David Blumenthal, Harvardprofessorn som under två år arbetat som nationell IT-koordinator för hälsoområdet under president Barack Obama, att avgå som ledare för Digital Health Group. Då fick Karin Johansson frågan om hon ville efterträda honom. Karin konstaterar att hon helt enkelt var den i gruppen som var mest lämpad för uppdraget.

Tydligt fokus på healthcare
– Jag kan eHälsofrågorna. Jag kommer från ett land med mycket erfarenhet och en mogen syn på dessa frågor som andra länder kan ha nytta av. Och jag tror att de tycker att det är intressant med en person som kan forma politiken, säger Karin Johansson.

I år var Karin Johansson för första gången under de två år hon ingått i Digital Health Group närvarande vid World Economic Forums årsmöte, där hon förde gruppens talan.

– I år var det ett mycket tydligare fokus på healthcarefrågorna än vid tidigare årsmöten, berättar Karin.

– Mer tid ägnades åt frågorna och fler aktiviteter och seminarier arrangerades.

En viktig fråga som togs upp var hur vi kan skapa en mer effektiv vård med hjälp av eHälsa. Här samarbetar Digital Health Group med gruppen Personalized Medicine, en grupp som arbetar för skräddarsydda behandlingar baserade på persondata.

– Människor är olika, har olika genuppsättningar och svarar olika på behandling. För att kunna utforma medicinska behandlingar som utgår från behoven hos varje individ behövs informationsteknik, säger Karin Johansson.

En annan fråga på agendan var hur tekniken kan bidra till att skapa en spetsigare prevention. Många länder saknar såväl persondatalag och patientdatalag som andra lagar som gör det möjligt att använda tekniken till dess fulla potential.

Optimal lagstiftning
– Vi har varit förutseende här i Sverige. Lagstiftningen ligger bara steget efter den tekniska utvecklingen. Och nu pågår en utredning som tittar på version 2 av patientdatalagen för att se hur vi kan få den mest optimala lagstiftningen. Det handlar bland annat om att hitta ett förnuftigt sätt att hantera teknikens möjligheter för de människor som är oförmögna att fatta sina egna beslut

Karin Johanssons anförande i egenskap av ledare för Digital Health Group höll hon i en positiv anda.

– Jag ville peka på teknikens fantastiska möjligheter i stället för att prata kostnader och integritet.

En viktig fråga för Digital Health Group är hur de bäst stöttar utvecklingsländer samtidigt som de stöttar utvecklade länder. I gruppen finns representanter för Indien, Kina och Mellanöstern och Karin Johansson skulle gärna också gärna se representanter från afrikanska länder i gruppen. Gruppen kan bli mer mångkulturell, tycker hon.

– I Afrika använder man mobiltelefonen som verktyg. I Zambia utvecklar Ministry of Health lösningar som bygger på mobiltelefoni och det finns ett stort intresse för det, precis som det gör i Kenya och Östafrika.

God uppslutning på HiMSS
Digital Health Group träffas fysiskt en gång om året och har ganska många telefonmöten däremellan. Ibland träffas de i andra sammanhang, som nu under HiMSS i början av mars. Många i gruppen var där och då passade de på att ha ett möte. När Karin talade på HiMSS handlade det om den eHälsoresa vi gjort i Sverige.

– Vi har investerat i eHälsa under lång tid. Vi är early adopters som låtit alla blommor blomma och haft mer fokus på kulturella frågor och arbetsprocesser. Nu behöver vi investera mer i att utbilda personal.

Hon talade också om att teknik möjliggör en ny typ av vårdleverans där patienten blir medproducent av vården i syfte att skapa trygghet och överblick.

– Jag var fascinerad över den goda uppslutningen under mitt 45 minuter långa anförande, med en efterföljande frågestund på en kvart. Jag trodde mest att det skulle sitta skandinaver i publiken. Men det var även många människor från USA och Kanada.

Karin Johansson tycker att benchmarking i vården är otroligt intressant. Det är sällan saker uppfinns i Sverige första gången.

– Varför är andra länder till exempel så mycket bättre på att hålla ihop vårdkedjorna än vi är här i Sverige? Vi kan plocka idéer från andra länders sjukvård, lyssna, lära och adaptera till svenska förhållanden. Det är ett bra sätt att utveckla teknik.

En nyhet som är på gång i den andan är ett teknikoberoende hälsokonto som kan ge människor mer kontroll över sin egen hälsa.

– Du får extrakt om din hälsa från din journal att använda som du vill. Du kan exempelvis ha koll på dina läkemedel och dina vaccinationsuppgifter.

Karin Johansson menar att större egen kontroll över hälsan minskar behovet av att träffa en läkare. Hon lyfter fram ett exempel där Reumatikerregistrets patienter fått tillgång till registret och själv kunnat skatta sin smärta och leverera underlag till vården.

Makten till köksbordet
– Patienterna blev mycket nöjdare och behovet av det fysiska mötet med läkaren minskade med 30 procent. Om de upplevde en viss nivå av smärta och angav den kunde de se att de haft lika ont för två månader sedan och att den då gick över. Att se hur man mår över tid lindrar oro och skapar trygghet.

2014 är det valår i Sverige. Karin Johansson betonar vikten av att skapa trygghet kring den inslagna vägen där hon menar att fritt vårdval och en avreglering av apoteksmonopolet varit viktiga steg.

– Det viktigaste är att flytta makten från systemet till köksbordet.

Karin Johansson lär med andra ord inte få mindre att göra framöver. Hon tillstår att uppdraget som ledare för Digital Health Group kräver engagemang och tid. Men hon har support här på hemmaplan.

– Uppdraget underlättas av att jag har mycket duktiga tjänstemän som bidrar, stöttar mig och tar fram det underlag jag behöver.

Text: Charlotta Zingmark
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08