23948sdkhjf

Vid mållinjen får jag avgöra om det var värt investeringen

I helgen fick jag äntligen möjligheten att ta ut min cykel ur garaget och köra en första provrunda efter den långa vintern. Cykling är en nyupptäckt passion för mig och som jag efter enträget arbete även lyckats överföra till några av mina arbetskollegor. Målet är att vi i juni tillsammans ska cykla Halvvättern.
Men 15 mil kräver sin cykel. Min kollega undrade lite skämtsamt om hon kunde använda sin gamla damcykel, med cykelkorg och högt styre. Den frågan återkom inte när hon efter en genomgång inför loppet fick känna på en riktig landsvägscykel.

Vad är det då som avgör hur man motiverar en sådan investering? I det här fallet står en tung och billig gammal cykel mot en lättcyklad och flerväxlad hoj med bockstyre. Den sistnämnda gör loppet angenämt, den andra kan komma att kräva en övernattning innan målgång. I mångt och mycket landar det i en fråga om pris.

Detta för mig osökt in i medicinteknikens förlovade land. En vanligt förekommande utmaning när man arbetar med medicintekniska innovationer är hur vi ska visa värdet av ny teknologi för att motivera en investering. Det har varit och är fortfarande en komplex historia. Till skillnad mot ett enkelt cykelinköp, där jag endast måste ta hänsyn till min egen privatekonomi i utvärderingen av beslutet, så är inköp till den offentliga hälso- och sjukvården en betydligt mer formaliserad process. Det är fullt förståeligt då det rör inköp som finansieras med våra skattemedel. Av den anledningen vore det därför optimalt att utvärdera den teknologi eller lösning som visar sig vara den långsiktigt bästa för samhället och patienten. Tyvärr ser vi dock att de avgörande beslutskriterier som fått fokus är just prislappen. Här hade den gamla damcykeln vunnit, men frågan är om det hade varit det bästa beslutet?

Fokuserar man på pris per enhet blir det mesta man ska köpa in avfärdat som för dyrt. Blicken måste därför höjas från styckekostnad till att se vilka de totala vinsterna av investeringen är. Den billigaste varan är inte nödvändigtvis den bästa investeringen.

Nu ser vi att vinden är på väg att vända. I höstas fick Tandvårds- och Läkemedelsförmånsverket ett regeringsuppdrag att se över hur man ska skapa riktlinjer för utvärdering av medicinteknik. Det är ett steg i rätt riktning som vi hoppas ska leda till ett större innovationsupptag i sjukvården och äldreomsorgen och vara vägen mot en hållbar vård. Swedish Medtech är involverad i arbetet och min förhoppning är att arbetet leder till att vi en gång för alla ser innovativ medicinteknik som en del av lösningen på hur vi hjälper sjukvården att klara sina utmaningar - hela vägen från start till mål. För det är först när man tittar förbi mållinjen som man kan se den totala kostnaden för en investering.

Min arbetskamrat får sitt svar när hon passerar mållinjen den 9 juni…
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063