23948sdkhjf

Ascoms nya kortläsare visar var personalen är

Ascom presenterar en ny passiv RFID-kortläsare som integrerad del av patientkallelsesystem för sjukvården. Den visar var all vårdpersonal befinner sig, till exempel hos vilken patient en viss sjuksköterska är.

Vanligtvis när en sjuksköterska går in till en patient trycker han/hon på en grön knapp för att markera sin närvaro. Då syns det på en takdisplay i korridoren att någon är där, men det går inte att i traditionella system se vem som är var, något som är ett behov i moderna organisationer som ofta arbetar i team.

– Med Ascoms nya system behöver ingen längre slösa tid på att leta efter rätt personal. Detta är till stor hjälp när någon behöver assistans av en speciell person. Då går det lätt att se i vilket rum han eller hon är, säger Jonas Glimdén, försäljningschef, Ascom Nordic.

Ascom är först med att integrera en passiv RFID-läsare i kallelsesystem och funktionen möjliggjordes enkelt genom att Ascom till skillnad ifrån traditionella äldre system använder IP-baserad nätverksteknik i sina patientkallelsesystem. Och systemet är enkelt att använda. Sjuksköterskor och annan personal håller bara upp sina ID-kort/passerkort framför kortläsarna och då vet systemet direkt vem som befinner sig vart och vem som hjälpt en viss patient. Denna information används sedan av systemet för presentation på personalens bärbara enheter eller vidarebefordras till andra informationssystem.

Det går också att knyta vårdpersonalens kvalifikationer till ID-kortet.
– Systemet ser då vilka kompetenser som är tillgängliga på plats och vart dessa finns. Vid en nödsituation eller när en viss roll eller funktion behövs kan systemet välja närmast lämpliga resurs, säger Jonas Glimdén.

Ytterligare en nyttig funktion är att RFID-läsaren bidrar till att kvalitetssäkra vården genom att, om så önskas, erbjuda loggning av vårdaktiviteter. Vårdpersonalen kan till exempel i efterhand visa för anhöriga när och hur många gånger de har varit hos en vårdtagare.
– Det behovet ökar speciellt inom äldrevården där anhöriga gärna vill veta att deras närstående sköts om väl.

Ascoms system kan också använda för att spåra vårdutrustning. Maskiner som är mobila märks med ett eget ID-kort. När till exempel en EKG-utrustning flyttas in i ett rum ser personalen till att RFID-läsaren där identifierar maskinens ID-kort. När utrustningen senare behövs på annat håll är det lätt att ifrån personalens bärbara enheter eller ifrån datorer söka efter var den finns.
– Det går via RFID-läsarna att införa väldigt många nya funktioner som underlättar det dagliga arbetet inom vården, säger Jonas Glimdén.

Ascoms patientkallelsesystem med RFID-läsare kan integreras med ordinarie passersystem så att systemet känner till namn på personer som använder ett specifikt ID-kort. Detta innebär att personalen kan samarbeta och koordinera sin kommunikation utifrån namn istället för som tidigare vara tvungna att känna till personalens olika telefonnummer.

Den passiva RFID-kortläsaren använder Mifare Classic technology. Det innebär att verksamheterna oftast kan utnyttja befintliga ID-kort/passerkort – inga nya separata kort behöver då införskaffas.

Fakta om Ascoms passiva RFID-kortläsare NICR-W0N:

• Den passiva kortläsarmodulen är en RFID-anordning baserad på Mifare Classic technology.
• Opererar på 13,56 MHz med kontaktlösa smartcards för att visa närvaron av personal eller för tillträdeskontroll.
• En summer och lysdiodindikering ger respons till personalen att kortläsningen har gjorts.
• Ett larm utlöses om någon försöker manipulera kortläsaren eller ta bort den från monteringsplattan.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095