23948sdkhjf

”Osannolikt att regionen återupptar Millennium”

Redan från början var regionen fel ute kring Millennium. Det menar Olle Lidbom, som skrev boken om den skandalomsusade Skolplattformen. Han får medhåll av it-professorn Johan Magnusson som kallar Millennium för en ”högst förutsägbar katastrof.”

Journalsystemet Millennium lamslog stora delar av verksamheten på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås bara timmar efter att det togs i bruk. 

Men varningsklockorna var många långt innan införandet. Till exempel hade regionen kunnat se efter hur det gått i andra länder där journalsystemet införts, något som Life Science Sweden rapporterat om.

Johan Magnusson, professor i informationssystem vid Göteborgs universitet, går så långt som att beskriva det som en ”högst förutsägbar katastrof.”

– Det finns säkert enormt värdefulla delar i det arbete som gjorts bakom det synliga, men jag tror att idén om att bygga verksamhet på denna plattform som helhet är dödsdömd, säger han i ett mejlsvar till Medtech Magazine.

När man riggar en upphandling på det sättet glömmer man bort användarna

Så vad var det egentligen som gick fel? 

Enligt Olle Lidbom, medieanalytiker och författare, var Västra Götalandsregionen fel ute redan i själva upphandlingen.

– Det jag ser är att man har gjort en it-upphandling som är väldigt teknikorienterad och väldigt inriktad på att vara juridiskt oklanderlig. Den ska inte gå att överklaga. När man riggar en upphandling på det sättet glömmer man bort användarna. Det verkar också vara ett genomgående tema för hela Millennium.

Olle Lidbom har skrivit boken ”Skolplattformen. En sann historia om miljarder, konsulter, föräldrar och barn”. Boken handlar om det digitala verktyg som skulle underlätta kommunikationen mellan lärare och vårdnadshavare i Stockholm stad, men som slutade i ett it-haveri som har kostat skattebetalarna miljarder. Han ser flera likheter mellan hur politiker, tjänstemän, leverantörer och it-konsulter hanterade Skolplattformen och Millennium.

– Ett it-system i världsklass efterfrågas i en av de första punkterna i upphandlingsdokumentet. Det var också mantrat för Skolplattformen. Man efterfrågar inte ett effektivt it-system för läkare, eller den bästa vården, utan man pratar om it som ett självändamål. Det är enligt mig väldigt talande för varför det går snett.

Även Johan Magnusson menar att användarna glömdes bort.

– I mina ögon har man underskattat komplexiteten i verksamheten. Man verkar även ha misslyckats med förankringen, att få med användarna. Användarna är medlemmar i starka professioner, och då måste de vara med i hela införandet, inte bara bli passiva mottagare av systemet.

Och här kommer vi in på nästa stora problem med hur det kunde gå så snett med Millennium. Själva införandet av systemet.

I samråd med Millenium-tillverkaren Oracle beslutade VGR, vilket också framgår i upphandlingen, att använda sig av metoden som går under benämningen ”big bang”.

Det innebär i korthet att alla vårdenheter släpps in i systemet i en enda smäll, istället för att först testa i liten skala och sedan successivt släppa in fler.

– Big-bang är logiskt ur ett teknikperspektiv, det kan till och med vara det enda alternativet, men ur ett verksamhetsperspektiv är det otroligt riskabelt och inte logiskt, säger Johan Magnusson och får medhåll från Olle Lidbom.

– Man tog in fokusgrupper och testgrupper väldigt sent som fått pröva demos av produkten. Man har inte tänkt sig ha ett systemstöd som gör att läkare kan ägna mer tid åt patienter, utan man har tappat det fokuset.

Ytterligare ett problem är systemet i sig. Millennium, som namnet antyder, lanserades inför millennieskiftet och har i dag över 25 år på nacken. Det bygger på en teknik från en svunnen tid när it-system inte var lika sammankopplade som de är i dag. Ett journalsystem är inte längre ett fristående program, utan är uppkopplat mot alltifrån nationella register till sjukhusapparater.

– Det är ett system byggt på en brinnande plattform, med ett enormt tekniskt arv som försvårar all framtida utveckling och omöjliggör därmed verksamhetsutveckling i en verksamhet som är enormt snabbrörlig, konstaterar Johan Magnusson.

Med all säkerhet pågår just nu ett nytt it-haveri någon annanstans

Tre dagar efter införandet av Millennium beslutade VGR att pausa införandet. Både Johan Magnusson och Olle Lidbom ser det som osannolikt att regionen kommer att kunna återuppta införandet.

– Tilliten från vårdpersonalen och patienterna är ju extremt låg just nu för Millennium. Man har en otrolig uppförsbacke. Man spelar med ett förtroende som är lätt att tappa och otroligt svårt att återfå. Därför tror jag att det blir otroligt svårt att rulla ut Millennium igen.

Precis som med Skolplattformen spår Olle Lidbom att projektet slutligen skrotas och att ett nytt journalsystem kommer att upphandlas. Samtidigt tvivlar han på att politiker eller tjänstemän ännu lärt sig sin läxa.

– Med all säkerhet pågår just nu ett nytt it-haveri någon annanstans, säger han.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094