23948sdkhjf

Vårdkonflikten över – här är nya villkoren

Fler som jobbar på obekväma tider får arbetstidsförkortningar, övertidsuttaget ska utvärderas och en garanterad löneökning på 3,05 procent. Det är något av innehållet i uppgörelsen som avslutade vårdkonflikten.

I fredags eftermiddag kom beskedet att strejken och övertidsblockaden inom vården var över, då medlarnas bud godtogs av såväl Vårdförbundet som motparterna SKR och Sobona.

– Vår konflikt har gett resultat. Tillsammans har vi förflyttat arbetsgivarna i arbetstidsfrågan. Från att arbetsgivaren sagt blankt nej till förkortad arbetstid ser vi nu att medlemmar som redan idag jobbar i rotation kommer att få sänkt arbetstid, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro i ett pressmeddelande.

Konfliktåtgärderna hade pågått sedan den 25 april, först som övertids-, mertids- och nyanställningsblockad och sedan även i form av strejk i flera regioner.

Arbetsgivarsidan välkomnar att konflikten nu är över.

− Det är mycket bra att vi nu har ett nytt avtal på plats och att konflikten i hälso- och sjukvården därmed är över. Konflikten har dragit ut på tiden och inneburit stora påfrestningar i vården, säger Ulf Olsson, ordförande SKR:s förhandlingsdelegation och Sobonas föreningsstyrelse i en kommentar.

Det nya avtalet gäller till och med 31 mars 2025 och gäller alla Vårdförbundets medlemmar inom SKR och Sobonas verksamhetsområden, cirka 110 000 medarbetare.

Fakta nya avtalet

Uppgörelsen innebär bland annat följande:

+ Andelen nattpass för heltidsanställd vid rotationstjänstgöring på 36 timmar och 20 minuter, sänks från krav på minst 20 procent natt till minst 10 procent natt.

+ Nattarbetstiden sänks till 36 timmar/vecka för heltidsanställd som arbetar ständig natt på vardagar men inte under söndag och helgdag.

+ En garanterad löneökning på 3,05 procent. Utöver det har 0,25 procent avsatts till en arbetstidsförkortning i det centrala avtalet.

+ Parterna ska följa upp den övergripande utvecklingen av övertid och mertid i regionsektorn för Vårdförbundets yrken.

+ Tidigare krav om att frångå arbetstidslagen med hänvisning till Natomedlemskapet är borta ur avtalet.

Källa: Vårdförbundet, SKR, Sobona

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062