23948sdkhjf

Svensk elrullstol skulle tas till Kina – avtalet sägs upp

För en månad sedan presenterade det svenska hjälpmedelsföretaget Zoomability nyheten om ett samarbete med ett kinesiskt hälsoteknikföretag. Nu är avtalet uppsagt.

Det var i mars som företaget meddelade att de skrivit på avtal med kinesiska Shandong Xinyue Health Technology om att bilda ett joint venture med det nya namnet Zoomability Shandong.

Zoomability skulle äga 35 procent av bolaget och Shandong Xinyue Health Technology 65 procent. Sammanslagningen skulle innebära att elrullstolen Zoom Uphill börjar produceras och säljas i Kina.

”De fördelar vi ser med Zoomability Shandong är främst lägre produktionskostnad, med minst lika bra kvalitet som idag, samt tillgång till en stor inhemsk marknad i Kina och export till Syd Korea, där Shandong Xinyue Health Technology redan säljer sina egna produkter”, skrev Zoomability i pressmeddelandet.

Den 10 april uppger Zoomability att avtalet om ett joint venture är uppsagt. Detta efter problem med registrering hos myndigheter i Kina, vilket ska handla om regulatoriska förändringar kopplat till Xinyue. Zoomability uppger att beskedet är överraskande och att de inte har fler detaljer kring orsaken.

”I punkt 11.3 i avtalet finns det reglerat vad som ska ske om ovanstående problem uppstår, viket är att avtalet måste sägas upp och ingen av parterna äger rätt att kräva något skadestånd. Vi ser därför inte någon möjlighet att påverka situationen”, skriver Zoomability i ett pressmeddelande.

Företaget uppger samtidigt att de har fått samarbetsförfrågningar från andra kinesiska bolag. Avsikten att producera och sälja produkten i Kina kvarstår, med mål att vara igång senast i början på 2025.

Om Zoomability

Zoomability har utvecklat och säljer en terränggående elrullstol Zoom Uphill, anpassad för personer med funktionsnedsättning i de nedre extremiteterna. Rullstolen har fått uppmärksamhet främst i USA, men även i Sverige och övriga Europa.

Zoom Uphill är registrerad som medicintekniskt hjälpmedel enligt MDR 2017/745 och testad enligt rullstoldirektivet EN12184.

Källa: Zoomability

Artikeln är en del av vårt tema om Hjälpmedel.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078