23948sdkhjf

Forskare: Elektronisk strumpa kan upptäcka skadlig gångstil

En ny socka skulle kunna förhindra allvarliga fotproblem – och i förlängningen även amputation. Det hävdar forskare efter en ny studie.

Bland patienter med diabetes är fotproblem vanligt. Högt blodsocker skadar nerver och blodkärl och ofta är symtomen svåra att upptäcka tidigt, vilket gör att sår kan bli infekterade. Dåligt blodflöde försvårar läkningen, och kan i värsta fall leda till kallbrand.

Nu har forskare undersökt om en strumpa utrustad med en ballistokardiogram-sensor, BCG, kan bidra till att tidigt upptäcka en potentiellt skadlig gångstil.

– Diabetes kan påverka hur människor går, säger studieförfattaren Dr Ki Hong Lee från Chonnam National University Hospital i Gwangju, Sydkorea, i ett pressmeddelande.

– Patienter med diabetes tenderar att sätta press på metatarsalområdet på foten, snarare än hälen. Den gångstilen kan orsaka sår som kan bli infekterade och leda till amputation. Att identifiera gångproblem tidigt med en elektronisk strumpa skulle göra det möjligt för patienter att lära sig en hälsosam gångstil och förhindra allvarliga fotproblem.

I den lilla studien fick 20 patienter med diabetes och 20 personer utan diabetes bära BCG-strumpan i 40 sekunder medan de stod still, samt i 40 sekunder medan de gick. Patienter med diabetes visade sig ha högre tryck i mitten av foten under gång, jämfört med dem utan diabetes. De med blodkärlsskada hade också signifikant högre tryck på metatarsalområdet under gång, och mindre tryck på hälen.

– Strumpan kunde identifiera patienter med diabetes, den kunde även peka ut patienter med diabetes och dålig blodcirkulation. Sammantaget tyder resultaten på att den elektroniska strumpan kan vara ett enkelt, icke-invasivt sätt att hitta patienter med diabetes som kan dra nytta av gångträning för att förhindra fotkomplikationer, säger Dr Ki Hong Lee.

Den elektroniska strumpan, som är under utveckling, presenterades för första gången på den vetenskapliga kongressen EHRA 2024 tidigare i april.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079