23948sdkhjf

Träningsapp ska förebygga fallolyckor bland äldre

Att minska fallolyckor bland äldre är målsättningen med en ny träningsapplikation som är utvecklad av forskare vid Umeå universitet.

Enligt forskning kan många fallolyckor förebyggas med hjälp av insatser såsom träning. Säkra steg heter den nyutvecklade appen som ska ge stöd till äldre med träningsövningar för att förbättra balansen och benstyrka. Syftet med träningsappen är att minska förekomsten av fallolyckor.

Appen är utvecklad av forskare vid Umeå universitet tillsammans med äldre och är utformad för att vara lätt att använda.

Träningsappen har tidigare testats i en studie där drygt 1600 äldre personer från hela Sverige deltog. Studien visade att andelen som föll och använde sig av appens träningsprogram var färre än kontrollgruppen.

– Fallolyckor bland äldre blir ofta väldigt allvarliga och orsakar mycket lidande, samtidigt som de är ett stort problem för samhället. Det bästa är förstås att förebygga så att de aldrig inträffar, och då är ett träningsprogram för balansen som man enkelt kan bära med sig en väg, säger Marlene Sandlund, docent i fysioterapi vid Umeå universitet och som ansvarat för studien, i ett pressmeddelande.

I appen, som går att använda i mobilen eller datorn, finns olika inspelade träningsövningar och det finns även träningsdagbok där man ska kunna hålla koll på sin träning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063