23948sdkhjf

Grundare lämnar Bico efter utredning om ”aggressiv säljkultur”

Grundarna Erik Gatenholm och Hector Martinez lämnar biokonvergensföretaget Bico efter diskussioner med styrelsen.

En bidragande orsak är en nyligen framlagd extern visselblåsarutredning kring bolagets aggressiva säljkultur under åren 2017-2021.

”Rapporten har inte kunnat visa att någon brottslighet förekommit och föranleder inte heller några ytterligare redovisningsåtgärder, men styrelsen och grundarna ser med stort allvar på det inträffade”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Tidigare har en intern utredning 2022 uppdagat vissa missförhållanden, vilket ledde till nedskrivningar av kundfordringar och förstärkta interna kontrollsystem.

Bicos styrelseordförande Rolf Classon menar att det ”handlar om marknadens förtroende”.
– Alla grundare har en påverkan på bolagets kultur. Därför är det som en följd av det som förevarit naturligt att Erik Gatenholm och Hector Martinez, som var både grundare och vd respektive CTO och vice vd, av omsorg för bolaget nu lämnat, säger Rolf Classon.

Erik Gatenholm och Hector Martinez var med och grundade bolaget 2016. Erik Gatenholm var också vd och koncernchef fram till november 2023, och har därefter varit senior rådgivare fram tills nu. Hector Martinez har varit CTO och sedan januari 2022 vice vd i bolaget.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079