23948sdkhjf

Nekade funktionshindrad handla med assistanshund – nu krävs butiken på ersättning

Tre olika företag, bland dem en större butikskedja, anses ha diskriminerat personer med funktionshinder genom att avvisa dem på grund av deras ledar- och assistanshundar.

– Ledar- och assistanshundar är hjälpmedel – inte sällskapsdjur– vilket innebär att de har rätt att vistas i fler miljöer än andra hundar, säger diskrimineringsombudsman Lars Arrhenius i ett pressmeddelande.

Ett av ärendena rör en person som vid två besök blivit tillsagd att lämna en livsmedelsbutik med sin assistanshund, trots att han visat upp hundens väst och tjänstekort.

Vid det första tillfället tillkallade butiken till polis – med följden att personen till slut fick genomföra sitt besök tillsammans med hunden.

Trots det inträffade avvisades personen även vid nästa besök i butiken.

De två andra ärendena handlar om personer med synnedsättning som använder ledarhund, och där de nekats att komma in på ett kafé respektive en restaurang.

Diskrimineringsombudsmannen, DO, menar att ett generellt hundförbud inte kan tillämpas i förhållandet till personer som använder ledar- och assistanshundar eftersom det innebär ett särskilt missgynnande av den gruppen.

– Dessutom är det givetvis både kränkande och förenat med stort obehag att inte känna trygghet att kunna ta del av grundläggande samhällsfunktioner, säger Lars Arrhenius.

DO begär nu att företagen ska betala diskrimineringsersättning till de utsatta personerna. Om så inte sker kan DO komma att lämna in stämningsansökningar till tingsrätten mot bolagen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078