23948sdkhjf

De är Årets Patientföreträdare

Under måndagen utsågs Årets Patientföreträdare 2022 på konferensen Fokus Patient. Priset gick i år till Föreningen för Hörselskadade och Döva barn med familjer.

Priset Årets Patientföreträdare ges årligen ut på konferensen Fokus Patient till dem som visat på extraordinära insatser för att sätta patienten i fokus under föregående år” och utses av en jury bestående av folk från branschen. I år tilldelades priset till Föreningen för Hörselskadade och Döva barn med familjer (FHDBF).

”Alla borde ha mer kunskap om insatser för att rädda liv, något som många svenskar fått genom att lära sig hjärt-lung-räddning (HRL). Att vara döv eller hörselskadad innebär dock särskilda utmaningar då det måste finnas tolk för vad som sägs och sedan visas av HLR-instruktören, och båda sakerna inte kan göras samtidigt” lyder början av motiveringen till priset som delades ut till föreningen under konferensen.

FHDBF har tillsammans med Riksförbundet Hjärtlung Botkyrka-Salem startat en utbildning i HLR för döva och hörselskadade. De har bland annat skapat visuellt material samt med hjälp av appar skapat verktyg för att underlätta för döva och hörselskadade vid HLR-utbildningar.

Hypertrofisk Kardiomyopati Svenska Sällskap som också var en av finalisterna gick inte hem tomhänta. Föreningen som startades för ett år sedan gick hem med priset Årets Raket Patientföreträdare. Föreningen försöker öka kännedomen om hypertrofisk kardiomyopati.

– Det är en uråldrig sjukdom och är den vanligaste ärftliga hjärtsjukdomen, sa Jerker Liljestrand, patientföreträdare för föreningen Hypertrofisk kardiomyopati Svenska Sällskap, under en presentation.

De har bland annat under året som gått byggt upp en hemsida med stöd av deras motsvarighet i USA och det har idag en växande medlemsskara.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078