23948sdkhjf

Formgivare av hjälpmedel prisas – ”Vill göra nytta”

Formgivaren Maria Benktzon har designat flertalet hjälpmedel och ergonomiska produkter genom åren, bland annat för Hjälpmedelsinstitutet och SAS. Nu har hon prisats för sina skapelser. Tidigare i september fick hon motta ett Life Time Achivement Award av Europeiska unionens immaterialrättsmyndighet.

– Jag blev ganska omtumlad för jag är pensionär sedan tio år tillbaka. Jag trodde inte jag skulle få några mer priser, säger Maria Benktzon till Fokus Hjälpmedel.

Maria Benktzon kommer från landet, som hon själv beskriver det, utanför Nyköping. Under uppväxten var hon intresserad av teckning och konstnärligt utövande men att hon skulle läsa vidare på Konstfack var aldrig någon självklarhet. Så blev det i alla fall.

– Det var på ett seminarium på Konstfack som jag kom i kontakt med andra former av design och där jag insåg att det fanns behov som inte var tillgodosedda.

Seminariet inspirerade Maria Benktzon till den grad att hon valde att byta inriktning till industridesign och hennes examensarbete kom att handla om hjälpmedel till barn med funktionsnedsättning.

Idag har en stor del av Maria Benktzons karriär gått ut på att designa hjälpmedel och ergonomiska produkter.

Flera av hennes föremål finns att se på museum som på bland annat Nationalmuseet i Stockholm och Museum of Modern Art i New York. Har man någon gång bett om en kopp kaffe eller te på en SAS flygning har man nog även sett den droppfria serveringskannan som hon formgav 1988. Den används än idag av ett 30-tal olika flygbolag.

Hon framhåller gärna och ofta att hon inte gjort arbetet helt själv.

– Jag har aldrig jobbat ensam. Jag har gjort det här tillsammans med andra professioner och designers.

Bland annat jobbade hon i över 30 år med Sven-Eric Juhlin och de två utförde tillsammans ergonomiska och fysiologiska studier på greppvänlighet. Det mynnade ut i skapandet av den första vinklade brödkniven för Gustavsberg. Hon har även formgett köksredskap, gånghjälpmedel och kläder för personer med funktionsnedsättning för att bara nämna ett mindre urval.

– Man behöver ha klart sig för vilka användarna är och vad deras behov är när man formger hjälpmedel. Jag har jobbat nära brukarna hela tiden samt under hela designprocessen och det har blivit lite stilbildande. Det är ju en självklarhet idag att man gör det. Det var det inte när vi började för femtio år sedan, säger Maria Benktzon.

Men användarvänligheten är inte det enda som är viktigt även utseendet är av vikt.

– Det måste ges samma omsorg och värdighet.

För henne har drivkraften i hennes skapande alltid varit att göra något av betydelse för andra.

– Man vill göra nytta och skapa något som behövs i samhället. Det är det som har intresserat mig.

Den 5 september fick Maria Benktzon motta Life Time Achievement Award i Design Europa Awards 2023 i Berlin vilket anordnas av Europeiska Immaterialrättsmyndigheten, EUIPO. I år är fjärde året som priset delas ut och Maria Benktzon är första kvinna samt första svensk att får ta emot det. 

Artikeln är en del av vårt tema om Hjälpmedel.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079