23948sdkhjf

Hon prisas för teknik som förutspår Alzheimers

Som tonåring tog hon hand om sin mormor som drabbats av mild demens. Nu prisas Padideh Kamali-Zare för en teknik som kan upptäcka – eller avfärda – Alzheimers i ett tidigt skede.

Ett virtuellt mikroskop som lyser upp hjärnvävnadsmikrostruktur och kan förutspå risken för att sjukdom kommer att utvecklas inom de kommande fem åren. “Brainsee”, som tekniken kallas, har tagits fram av bioteknikföretaget Darmiyan i strävan mot att hjälpa patienter med hjärnsjukdomar som Alzheimers.  

Padideh Kamali-Zare, dess vd och grundare, får nu KTH Innovation Award 2023. För Kamali-Zare, född i Iran, kom det första mötet med demens när hon var 14 år och hennes mormor drabbades.

– Bara två dagar efter att min älskade mormor gick bort började jag studera biologisk fysik på KTH, för att kunna bidra till att ge patienter med hjärnsjukdomar möjlighet till ett längre, friskare liv, säger hon i ett pressmeddelande.

Padideh Kamali-Zares företag Darmiyan är baserat i Silicon Valley och förbereder inför kommersialisering i stor skala, när amerikanska FDA väntas godkänna "Brainsee" för klinisk användning under 2024.

Tekniken beskrivs av grundaren som ett icke-invasivt och träffsäkert sätt att med hjälp av bland annat geometrisk modellering och molnbaserad AI-beräkning upptäcka Alzheimers tidigt, vilket ger patienten chans att planera sitt liv och vårdplan. 

Samtidigt är det till gagn för patienter som slipper oroa sig i onödan för att ha drabbats av Alzheimers, eftersom man kan utesluta allvarlig sjukdomsrisk de kommande fem åren.

– Patienter slipper genomgå överflödiga, svåra medicinska tester i onödan i väntan på besked som annars kan ta flera år. Den enkla Brainsee-analysen kan genomföras årligen eller oftare om personen löper stor risk att drabbas av sjukdomen framöver.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063